The show must go on (“Billy Lynn’s long halftime walk” – film amerikan me regji të Ang Lee)

79 postime 5753 shikime 19 tetor 2017 në 08:01 e paradites
korriku

image

Filmi më i ri i Ang Lee, regjizorit te “Life of Pi” (por edhe të “Brokeback Mountain” apo “Lust, caution”) eshte i realizuar në 3D, në “4K resolution” dhe në HFR 120fps.

Ti marrim me rradhe:

• 3D-ja, pra kinemaja 3 dimensionale eshte format tashme goxha i popullarizuar: “film me syze”, thone kalamajt kur shkojne ne cinema.
• “4K resolution” eshte nje format i imazhit numerik, me më tepër se 4096 piksel. Ne Europe, per ti rene shkurt, shpesh quhet edhe “Ultra HD”
• Sa per HFR (High Frame Rate), ajo eshte nje teknologji e re qe rrit numrin e imazheve per sekonde: tradicionalisht, nje film ka 24 te tille (24 fps = 24 frames per second). Regjizori Peter Jackson pat eksperimentuar me 48 fps tek trilogjia “Hobbit”, ndersa James Cameron mendon të perdorë 60 fps tek vazhdimi i Avatar (Avatar 2).
Qellimi i nje teknologjie te tille eshte realizmi, vertetesia e filmit, rrjedhshmeria e imazheve pra, ‘zhytja’ totale ne film. Nepermjet “Billy Lynn”, Ang Lee ka vendosur te kaloje direkt e në 120 fps me qellim qe, sic shprehet ai ne nje interviste, “te shetise spektatorin ne zonat e fshehta te shpirtit te ushtareve amerikane, qe perballen me situate kaotike dhe te rrezikshme ne Irak”.
Pra behet fjale per ate qe quhet hyper-realizem.
E megjithate, pakush e ka pare kete film edhe në 3D, edhe në rezolucion 4K, edhe me 120 fps (120 imazhe per sekonde): në gjithe boten, vetem 6 salla kinemaje jane te paisura me teknologjine e nevojshme per te pare nje film te realizuar ne kete menyre : vetem 3 salla ne USA dhe 3 ne Republiken Popullore te Kines.
Une e pashe ne 2D. Por ne 4K dhe 120 fps.
A ja vlente barra qeranë ?
‘Paradoksalisht’, PO !

Po shpjegohem:

Historia 100 vjeçare e kinemase pergjithesisht ka ndjekur ligjesite e zhvillimit te historise (mijevjeçare) njerezore: kalimi nga nje sistem në nje tjeter ka qene kushtezuar gjithmone nga rritja e forcave prodhuese, pra nga teknologjia dhe organizimi i punes. E njejta gje ka ndodhur vazhdimisht edhe me kinemane: kalimi, psh, në ‘sistemin’ numerik (dixhital) eshte shembulli më perfekt.

Nga ana tjeter, edhe ne momentet më progresive te historise njerezore, idete e klases dominuese kane qene dhe mbeten gjithmone më te vonuara se progresi i prodhimit, i teknologjise, i shkences (sikur te marrim vetem shembullin e USA ku ky kontrast eshte edhe më flagrant: me gjithe zhvillimin spektakolar te teknologjise, 9 amerikane në 10 besojne ne ekzistencen e nje qenieje superiore dhe analfabetizmi apo varferia intelektuale nuk jane fenomene te panjohura apo minore).
Por edhe edhe ne kinematografi, ka ndodhur pothuaj e njejta gje: teknologjia e avancuar (kalimi në filmat me zë ne vitin 1930 ose dixhitalizimi, 3D-ja, rezolucioni 4K, efektet vizuale ne kohen e sotme etj etj) vazhdojne te keqperdoret per blockbuster debilizues dhe pa me te voglin interes artistik.

E megjithate, fatmiresisht ka ende regjizore qe perpiqen te bejne te kunderten. Ang Lee (amerikan !) eshte njeri nga ata: perdorimin me inteligjence te perparimit teknik e teknologjik e ve ne sherbim te nje vepre artistike. Sigurisht qe nuk eshte i vetmi (Godardi 87 vjeçar, jo rastesisht e realizoi « Goodbye to Laguage », filmin e tij te fundit ne 3D. Biles nje nga menyrat per te kuptuar krijimtarine e tij 60 vjecare (me shume se gjysem shekulli !!), eshte leximi i saj si reflektim i historise se teknologjise se artit te shtate). Ne kete menyre, qofte Godard, qofte tani Ang Lee, arrijne t’ia zhvasin teknologjine kthetrave te spektaklit hollywoodian, per tja rikthyer asaj vlerat e verteta artistike e morale, permes nje tjeter “spektakli” !

Me te gjitha gjasat, “Billy Lynn’s Long Halftime Walk” do ti kete te gjitha simptomat e filmit ‘te mallkuar’ (pak a shume si, per shembull, filmi “Heaven’s gate” i Michael Cimino). Me nje buxhet $30 miljone, «Billy Lynn» nuk mblodhi veçse $1.7 miljone nga shfaqja e tij me pikatore neper kinemate e USA (nderkohe qe, ne France, per shembull, filmi u shfaq jo me teper se pergjate dy javesh, ne nje numer te kufizuar sallash).

Por para se te shpjegoj arsyet, dy fjale per historine e filmit, e cila ne fakt, eshte nje distopi:
Në 2005-n, Billy Lynn, 19 vjeçar me origjine nga Texas, ushtar i nje regjimenti kembesorie, bashke me koleget e tij bie viktime e nje sulmi ne Irak. Duke i mbijetuar perplasjes, Billy dhe shoket e tij (te cilet administrata e asokohshme e presidentit George W. Bush i gradon si heronj te Kombit duke i kthyer perkohesisht ne atdhe), u duhet te bejne nje paradë-show pergjate pak minutave ne kohepushimin midis dy pjeseve të nje ndeshjeje futbolli amerikan ne Dallas, perpara se te rikthehen perseri ne frontin e luftes ne Irak. Filmi rrefen vetem ato pak minuta kur grupit te ushtareve ne fjale i duhet te parakaloje ne stadium, bashke me trupen e grupit “Destiny’s Child” (kulmi i ironise !!), si dhe me flash-back nga lufta ne Irak (ose nga jeta personale e Billy-t).

Film i shkelqyer (ndofta me i miri i vitit!!), forca e “Billy Lynn” qendron ne faktin se ai, po aq sa nderton, aq edhe prish, po aq sa ‘konstrukton’ aq edhe ‘dekonstukton’: nese shumica e filmave “me lufte” flasin per çhumanizim te ushtareve, Ang Lee i sheh heronjt e tij me sy (me kamera, sigurisht!) rihumanizuese. “Ata nuk jane mostra”- na thote regjizori. «Mostra jemi ne, spektatoret, qe nuk arrijme ta lexojme (ndjejme) ate qe ata heqin ne lufte». Sigurisht, ne mund ti shpallim ata heronj, mund ti veme te kercejne bashke me budallaçkat e Destiny’s Child, por asnjehere nuk do te arrijme ti kuptojme.
*
Sa eksperimental (teknologji ultra e avancuar + strukturë radikale e filmit) aq edhe satirik (vlera e «heroizmit» te rinise amerikane ne frontin e luftes), sa ‘meta-cinema’ , aq edhe dekonstruktim apo «mise en abime» dhe shpesh komik (sidomos mbi funksionimin e show-t alla-Amerikan), “Billy Lyn” eshte, in fine, nje film i hatashem mental ne formen e endres se keqe (nightmare) “me sy hapur”, por per asnje moment i ‘rende’ , teorik apo platonik. Perkundrazi, film plot energji, empati, humor e butesi, plot ‘aksion’, pra dhe spektakolar, dhe qe evokon permes imazheve te tij te tjere filma antologjikë te “The Society of the Spectacle” në te cilen ne jetojme prej dekadash (psh kryevepren e De Palma “Blow Out”, shih fotot më poshte)

image

MASTER PIECE !

10.0

urbantelescope

120fps xhirohet per efekte dramatizimi por ne ekran perseri transmetohet ne 24fps.

UltraHD eshte term 5 vjecar, per tregun e monitoreve apo tv qe jane realisht 3840 X 2160 e jo Cinema 4k apo true4k.
Filmi duket interesant, trailerin e kam pare para disa muajsh , presim te dale verdalle online :stuck_out_tongue:

korriku

sa i takon temes se trajtuar, rralle takon te shohesh ne perditshmeri veterane VETERANE, shumica qe shohim jane thjesht ish-ushtare, te interesuar per vet. benefits.

korriku

pavaresisht se ti nderhyve si kritike, ne prezantim te posedimit tend te dijeve me te fundit, ka te tjere faktore qe ijapin rendese infos teknike ne recense, dhe e bejne ate te pelqyeshme per t’u lexuar.
Dhe ato mund te jene konteksti ne te cilen vihet info, menyra e dhenies se infos, arsyet pse informohemi, lloji i audiences, etj etj te tilla.

urbantelescope

Nuk e kisha me qellim kunder vendosjes se parametrave teknike, thjeshte qartesova disa gjera , qe dikush tjeter po ti lexoje i merr te mireqena.

Audienca kjo eshte ne Peshk , edhe pse nuk jane te gjithe te dhene pas teknicitetit te kinemase, disa gjera i dime edhe ne :wink:

korriku

mire mire s’ishte problem.
po te kesh dicka me shume per filmin, a lidhur me te, me gjithe qejf & bujrum

urbantelescope

Po s’ka problem se di pse tu duk si nderhyrje dashakeqe, se ia vjen i mothi aty dhe meson ca eshte UltraHd e cfare eshte Cinema4k :stuck_out_tongue:

Thashe qe nuk e kam pare ende ,e kam ne watchlist :slight_smile:

korriku

po, e vertete ajo pjese, mesuam.
nuk mendova se qe nderhyrje dashakeqe, maksimumi dicka e nxituar. Por sidoqofte, e falshme :slight_smile: , per mua.

Albano-id

nje evokim te nje skene te filmit te de palmes; Blow out, me ka ardh ne mend tek nje tjeter film distopik Blade runner 2049, pare njedizaj, 3d, po jo dhe aq, me sakte skena e debores ne fund fare te filmit. Nje perkim qe edhe pse nuk ka nje ngjashmeri nga pikepamja e subjektit dallon qartazi qe eshte nje reference.

STALKER

É kam lene për kete fundjave për ta parë. U be dite qe hezitoj. Denis Villeneuve, regjizori i Blade Runner 2049 ka pas bere vjet “Arrival” (qe mé ka pas pelqy - edhe pse nuk më pelqenin thriller-at é tij të meparshem). Blade Runner eshte blockbuster keshtu qe Villeneuve, automatikisht, i ka pas më pak të lira duart.
Ty të pelqeu?? (se i thone 3 ore film! E kam fjalen: ok, edhe dal nga kinemaja- se ja kam marrë doren :stuck_out_tongue_closed_eyes::grinning:) por shkoj qe shkoj, do doja ta pelqeja - pra në princip kam predispozite të mirë, nisur nga “ARRIVAL”)

STALKER

Ke të drejte qe é thekson se në ekran perseri filmi transmetohet në 24 fps (perndryshe do na sillej koka verdalle nga shpejtesia :stuck_out_tongue_closed_eyes::smile:). Gjithsesi, une é kisha shkruar sakte :

eshte i realizuar në 3D, në “4K resolution” dhe në HFR 120fps.

Kam gabuar kur jam shprehur se “e pashe në 120fps”. E kisha fjalen qe, kopja qe pashe ishte origjinale (pra e pashe filmin në kushtet e duhura - pervec 3D, por për të nuk isha fort në merak)

urbantelescope

Prandaj e ceka edhe une se s’kisha degjuar deri me sot film 120fps :stuck_out_tongue_closed_eyes:

Dhe videot kudo ne youtube , reklama , videoklipe te gjitha xhirohen ne frame rate te ndryshme po prap kur editohen kthehen ne 24fps , jane ne dore te regjizorit per ti dhene nje ndjesi te caktuar publikut.

3D per mua s’ia vlen para 4K :wink: me shume me duket si niche per filmat per femije

Albano-id

Nuk me entuziazmoi, producent eshte ridley scott, filmi blockbuster.
Ish pak i drunjte, nga ana e skenarit, por vizualisht dallohen disa sekuenca mjaft te arrira, qe nuk mjaftojne per mendimin tim.

varik

Syri i njeriut mbi 60fps nuk dallon me diferencen, edhe nese e ben 10000fps do te duket njellos si 60 fps (nese fuqia e procesimit te imazhit eshte ne nivelin e duhur per te përballuar ate fps)

urbantelescope

Edhe cfare thashe une ? apo hajt komentojme se eshte pa leke

Katror

Pashe keto shkrimin per filmin dhe m’u duk interesant. Them te shkoj e ta shoh megjithese nuk jam shume tifoz i Hollivudit, vecanerisht ne prodhimet e 5 viteve te fundit. .

varik

The 24fps?

urbantelescope

Po pra 24fps thashe se ai eshte standarti i prodhimit te kinemase dhe 95% te videove qe konsumohen sot online.

Ca do bejme gare tani e lagu se lagu me fjale ? Shiko komentet e Stalkerit e Korrikut e mbildh mendjen

varik

Take it easy man, sot kemi tahirin me 60fps :slight_smile:

korriku

u pa mbreme dhe godet ndjeshmeria qe ishte e kalibtit te Brokeback Mountain. Edhe pse tematike ushtarake ne pamje te pare, ne brendesi eshte nje film thellesisht social

STALKER

Gjithcka eshte sociale (dmth, politiké - me E) sepse në société (në shoqeri njerezore) jetojme.
Gje qe mundeson qe filmi të shihet në dhjetra menyra. Ja nje tjeter: mund të shihet edhe si historia e nje djali të ri qe rikthehet në front… i virgjer!

korriku

me “pamje te pare”, kisha parasysh ngjashmerine me Amerikan Sniper

Ang lee eshte i paarritshem.
Ndoshta ndoshta i afrohet Skoliimowski, ne rastin tone, Deep End

STALKER

Ashtu sikurse fundi, mund të shihet edhe keshtu: më mirë kthehemi në Irak, se dhe ketu, nje m… jemi të sigurte! (ki parasysh sherrin me tekniket e spektaklit qe për mua eshte nje nga 2-3 temat (subjects) qendrore të filmit)

STALKER

Ang Lee eshte ndofta regjizori më i madh (interesant…) sot për sot ne USA. Edhe mua më eshte dashur pak kohe ta kuptoj.
Flas “për momentin” (në sensin qe, për shembull, Gus Van Sant, më duket se duket si më i terhequr, edhe pse pothuaj në nje moshë me Ang Lee - se eshte edhe cik pune moshe kjo pune)

korriku

shume e vertete
Billy thote ne fund se si ushtarak ai mendonte se kish dicka per t’u thene civileve, por mesoi se ne fund te fundit shoqeria "is run by them, they run the show"
Billy kthehet back tek lufta sepse ajo tashme eshte e verteta e tij, dhe si e tille e vetmja bote ku mund te jete ai qe eshte e mendon…

korriku

ne lidhje me boten e ushtareve, eshte dhene ne menyren me te paimagjinueshme, djemte e ushtrise nuk besoj te jene pershfaqur me siqeritet te tille me pare nga kinemaja amerikane

STALKER

Fiks ! Në kete sens shkruaja në review se regjizori i filmon (vezhgon) heronjte e tij JO si monstra. Perkundrazi ! Monstrat jemi ne, spektatoret (spektatorë të spektaklit të Destiny Child, njeheresh), qe s’ja kemi piken e haberit se ç’heq Billy Lynn dhe shoket e tij në front

Po ta mendosh mirë, vetem Vincente Minelli (babai i Lizes !!) dinte ti filmonte keshtu personazhet é tij !

korriku

sa mire e gjete me V. Minelli, bingo. Eshte pikerisht kjo ngjashmeri mes tyre. Menyra se si filmojne personazhet e tyre.

Po pra ti e paskesh thene ne review, ajo paska qene gati per ne…

korriku

Megjithate per te qene te qarte ky nuk mund te jete pergjithesimi i situates ne realitet por vec nje pjese e tij. Egziston edhe faqja tjeter e medaljes, madje disa faqe te saj.
Realiteti i madh perbehet nga mozaike realitetesh paralele .

STALKER

Eshte dhe teknologjia é filmit qe ndihmon për kete. Jo rastesisht kam përmendur në review termin hyper-realizem sepse në fakt, sa më shume hyper-realizem, aq më pak… realitet ! Dmth: aq më shume representation !!
Pse? Po sepse, nepermjet nje teknologjie të tille, syri i spektatorit del nga zona e komfortit në të cilen ndodhet zakonisht dhe “zhytet” ne ate te representation-it. Psh: kishe pare ti ndonje here nje gjel deti të Thanksgiving më të tmerrshem se ai në film ? Ose nje apoteoze formale dhe ideologjike (për nje film) më shokuese se spektakli débil i Destiny Child??

Sa më shume hyper-realizem (pixel-at e gjelit të detit), aq më pak relitet (aq më pak realist gjeli). Aq më shume representation (gjel mostruoz).

Sikur vetem foton e meposhtme të shikosh: nuk jemi ne qe shikojme filmin, dmth Billy-n. Eshte ai qe na shikon ne.
Prova :

korriku

nuk kishte tavoline me te shemtuar Thanksgiving, ne fakt dukej si skene Halloween-i

Skena e First Halfway Walking eshte qendrorja dhe prej saj filmi merr titullin. Foto e madhe qe solle ketu eshte kulmimi i filmit dhe e perkufizuar aq sakte nga ty (si gjithnje): apoteoza ideologjike e formale e filmit.

Spektakli i Destiny Child perben nje antonimi karshi dhunes se luftes, por cfare e ben akoma me debil eshte menyra si i perdoren veteranet ne te. Eshte nje ide monstruoze sa i takon rrafshit artistik kjo ide spektakli (ne film). Ide qe indirekt defton alienimin e shoqerise civile lidhur me ngjarjet ne Irak qe vete amerika inicioi, dhe indiferenca sociale & disrespekti ndaj veteraneve eshte prove tjeter mbi gabimin ne ndermarrjen e kesaj lufte.

Ka plot raste te vogla qe flasin nje gjuhe si dhe skena e Destiny’s Child. Ato ngadale akumulohen dhe vertiten rreth se madhes.
Psh. kur djemte i perzejne nga fusha e futbollit.
Ose biseda e shkurter me biznesmenin Texan ne tavolinen e drekes: Te vrasesh armiq eshte qejf.
Ose menyra si veteranet hane ne tavoline dhe zonja (pronare e ndonje pusi nafte texan) hap syte tek i shef
Ose kur menaxheri artistik pergjegjes i trupes i thote Sorry ushtarit te shurdher. etj etj.

Ne lidhje me trupen e veteraneve, desha te thosha se ajo eshte si nje personazh me vete ne te gjithe kete.

Ang Lee i madh i ben te gjitha me imazhe dhe mizaskene. Gjithe duke theksuar patriotizmin ai i c’mitizon heronjte e tij. e kunderta e Clint Eastwood me Amerikan Sniper.
Per mendimin tim, nuk besoj se amerikani i mesem do kete deshire te shohe kete film qe perben kafshate e madhe per t’u gelltitur. Billy Lynn’s walk eshte film shkaterrues dhe ndergjegja mesatare amerikane nuk besoj te jete premtuese per nje reflektim.

STALKER

Yes! Se perndryshe, filmi bazohet në nje libër dhe nese do ishte ndryshe, do ‘mjaftonte’ libri (si të thuash).

Sa për faktin e mos-suksesit komercial të filmit, kjo vjen sepse spektatori eshte i paedukuar (ose me sakte, i keq edukuar) nga ana artistiko-vizuale dhe i bie qe, në kete rast, nuk gelltit dot, para se gjithash, pikerisht mizaskenen (formen- por e kemi thene tashme: në filmat é mirë, pra në art, forma eshte … permbajtje!).

korriku

eshte qellimi i Ang Lee qe Billy te na shikoje, ndaj ka zgjedhur teknologjine qe pershkrove aq mire (120HFR, 4K, 3D):

.

STALKER

Bota (the World!) eshte nje cirk (funfair), ku individi (pjese e ketij cirku, however!!) eshte nje trishtim i pamatë

C’est la vie

foto 1: Blow Out (Brian de Palma)

foto 2: Billy Lynn (Ang Lee)

image

ps: në frengjisht, fishekezjarreve u thone feux d’artifice = zjarr artificial

:wink:

InkuizitoriMoth

kjo eshte per revolucionaret e mdhej kinofile godardiane:

squarepusher

Stalker, meqe i paske vene 10 do e shoh patjeter. Ajo qe me tingellon paksa jashte ne recence eshte kundervenia me “budallackat” e Destiny’s Child. Eshte si te thuash qe nderkohe qe personazhi rikujton gjerat e tij, nje dentist budalla/dentiste budallacke po i mbushte dhemballen ne ndertesen me te afert nje plake 78 vjecare. Kjo kundervenie do i vendoste rrethanat e personazhit ne nje hierarki superioriteti (te pakerkuar dhe te padobishme). Nejse pasi ta shoh do i kthehem perseri.

STALKER

Eshte siç thua ti, sepse regjizori nuk i filmon fare-fare me perçmim “budallackat” në fjale. Biles ka dicka të shkelqyer nga ana é tij: ai nuk eshte lodhur fare të gjeje aktore qe i ngjajne Destiny’s Child të vitit 2005: në vendi të kesaj, ai thjesht i filmon me kurriz (pra nuk merret me to: as i injoron, as i mbivlereson).
Ato thjesht janë aty për show-n

InkuizitoriMoth

u morr vesh, i filmon ngambrapa, dmth i ashtu ngambrapa, siç duket shum dobet produçenti ne kete rast.

squarepusher

Ok, filmin e pashe. Ka ca gjera te mira, por ne pergjithesi me ngjan me ekranizim si per nga cilesia e dialogut (shih dialogu mes 2 ushtareve dhe aspirantit per ushtar nderkohe qe tymosin nje) ashtu dhe nga ana pamore. Ne mos gaboj, disa prej dialogjeve jane te dubluara; aktrimi ‘sub-par’ pervec Steve Martin. Te qenit neutral me ngjan me shume me te qenit i zbehte ne kete rast. Nuk e di a kemi pare te njejtin film…

squarepusher

sinqerisht, ma hoqet trurin Stalker dhe ti me billy lynn :astonished:. nuk e kuptoj kete entusiazem per ta shpallur filmin me te mire te vitit (me qe ra fjala filmi eshte i vitit 2016) ende pa e pare.

p.s. se mos ma merrni per keq kete kembenguljen, thjesht dua te kuptoj.

Albano-id

Nuk e kam ndjekur shume regjizorin ang lee, nuk shof aq filma sa me pare, prandaj nuk nisa ta shof me ndonje entuziazem te madh.
Ne pergjithsi eshte film qe ka mjaft dialogje, qe kane brenda jo pak satire, por nuk jane ato qe ja japin vleren, jane imazhet e pasura qe parakalojne krah heroit kryesor, perjetimin e te cilit arrin ta perceptosh nepermjet tyre.
Psh eshte interesante qe kohezioni i grupit te ushtareve te ndryshem nga rraca dhe origjina nuk ilustrohet ne fushebeteje si rendom ne filma te ketij lloji, por ne te ndjerit e tyre te huaj e te keqkuptuar para e pas parades. Keto dhe shume te tjera jepen ne menyre subtile nepermjet imazheve jo thjesht ilustruese.
Po ta krahasosh me nje tjeter film me te njejten tematike eshte si nata me diten per nga tratjimi rregjizorial;

STALKER

Po, nuk kemi pare te njejtin film. :neutral_face: Dhe nuk di ç’te shtoj me teper nga review apo nga ato pak komente te melartme perveç ndonje gjeje tjeter, psh faktit qe filmi nuk mi merr energjite (nuk luan me nervat e mia si spektator - se ka plot spektatore qe adhurojne filma te tille, ose siç i quaj ne menyre metaforike, me Usual Suspecta), pra më jep mundesine ta kundroj i qete, te shikoj se me sa empati jane filmuar heronjte e filmit nga regjizori. Edhe nese ka ndonje ‘zvarritje’ nga mesi i filmit, kjo nuk me krijon asnje problem (perkudrazi).

Ah po, mund te shtoj qe, nje trupe ushtaresh te filmuar ne nje menyre te tille, per here te fundit më eshte dhene ta shoh tek “The Big red One” (1982) i Samuel Fuller (qe mbetet per mua filmi me i bukur me lufte i historise se Kinemase).

korriku

nga Sam Fuller televizori shfaqi “The Bamboo House” pardje, s’po ia vija veshin por pak nga pak imazhet ia dolen te me mbanin, vetem kur pashe, kishte qene autori i The Big Red One… Po te dale ne skedulen e programit prape s’kam per t’a humbur
ps. as titullin s’ia paskam fiksuar sakte

STALKER

ahahaha, ky “Stop Loss” qenka ç’qenka (nuk e dija as ekzistencen e tij ne fakt). Por sikur vetem nga Trailer-i te nisesh, kupton qe eshte komplet tjeter gje (ne fakt, eshte e kunderta e punes se Ang Lee).

Ose qofte dhe nga nje detaj “i thjeshte” : heroi kryesor i filmit mesoka se i duhet te kthehet ne Irak, sepse ashtu e thote ligji (tani e mora vesh qe ekzistoka nje ligj i tille). Qe nga ky moment, ta pret mendja qe filmi do marre nota militante (jo se militantizmi anti-militarist ka ndonje gje te keqe), por jemi ne ujra krejt te tjera (pergjithesisht, filma te tille jane romaneskë, sepse jane kokefortesisht te obseduar pas skenarit (lojes se aktoreve… etj etj) dhe, në kesi rastesh, personalisht, gjithmone mendoj se nese do te më interesonte aq shume intriga, do lexoja romanin (ose do shikoja nje reportazh per kete problem dhe kaq do me mjaftonte).
Billy Lynn as qe merret me ligjin (perkundrazi: grupi i ushtareve vendosin vetë te kthehen ne Irak!). Pra sikur edhe vetem nga ana skenaristike (permbajtja) - e per rrjedhoje edhe nga forma, kemi te bejme me krejt tjeter gje! E vetmja gje e perbashket eshte tema e luftes ne Irak, ndersa trajtimi eshte KREJT tjeter.
Billy Lynn gati sa nuk na thote: 100 here më mire ne Irakun e pergjakur, se sa ne Ameriken e perdhosur !

ps: kam pare dikur “In the Valley of Eliah” (tjeter film romanesk par excellence!), por as edhe nje here te vetme nuk e kam rikujtuar, qe kur e kam pare (u desh te evokonim luften ne Irak që te me kujtohej ). Eshte prova më e mire e kesaj qe them: Billy Lynn zor se do e harroj (te pakten “qe e kam parë”)

korriku

Billy Lynn’s… eshte nje film qe transmeton dhimbje / pain dhe sinqeritet te madh

urbantelescope

Sapo pashe kete

Film nder me te bukurit qe kam pare keto dy vitet e fundit, edhe pse i zhanrit drame/thriller.

Kasta e aktoreve perfekte, skenaristi i Sicarios dhe Hell Or High Water,si dhe producenti i Lone Survivor…

Tematika e pikasur mbi krimet ne rezervuaret indiano-amerikane qe s’jane prekur shume nga blockbusterat e Hollywood duke shfaqur nje bote tjeter larg qyteteve te medhaja e te zhurmshme. Per mua kandidat i fuqishem per Oscar :ok_hand:

STALKER

Pse, ça ka ky zhaner, ka morra? :grinning: :stuck_out_tongue_winking_eye:

urbantelescope

Haha jo , po jane zhanera teper delikate 80 % e filmave drame/thriller dalin deshtime , po jo ne rastin e ketij :star2:

Albano-id

Mendoj se klimaxi te billy lynn arrihet kur cheerleader me te cilin billy po flirtonte, i thote ne fund se do jepte gjithcka qe te kalonte pak caste me te, ndersa ky ia kthen se eshte gati te arratiset me te ne nje afere dashurore(deri ne ate moment billy eshte ne medyshje ndaj kerkeses se te motres per te lene frontin).
Atehere kur te gjithe presin qe cheerleader, Faison ta mbeshtese, ajo ja kthen disi e zhgenjyer; “cfare, apo atehere ti nuk do quheshe me nje hero”, cka i ndryshon cehren billyt.
ai eshte momenti kur ti kupton qe robte duan imazhin e ushtarit hero duke shperfillur vete njeriun me kerkesat dhe nevojat e tij te vogla njerzore. fucked up moment…

STALKER

Të paralajmerova: Ang Lee do të na thote se monstrat nuk janë ushtaret. Perkundrazi, jemi ne (ne që duam imazhin e heroit, dhe jo njeriun qe fshihet pas heroit).

ps: I propozoj squarepusher ta rishohe filmin, sidomos tani qe e mori vesh intrigen (skenarin) e tij. Do shohe nje film… krejt tjeter!
:slight_smile:

STALKER

Ti ke të drejte edhe për nje arsye tjeter : fjalia e fundit fare-fare e gjithe filmit, ka lidhje pikerisht me kete skene: fjalia e fundit é gjithe filmit eshte ajo e njerit prej ushtareve, tek i thote me humor (të zi) kolegeve të tij brénda në makine : “vini rripin goca, na presin veshtiresi” (à dicka e tille)

InkuizitoriMoth
squarepusher

do pres “Billy Lynn’s return” qe do te shfaqet ne Hallmark ne 2018, ku te me shpjegohet po me nderveprime siperfaqesore dhe dialogje te dubluara se pse billy lynn zgjedh te jete heroi i radhes. Sigurisht do kete dhe nuanca thriller pasuruar me twists and turns qe te jete me terheqes per mua.

:stuck_out_tongue_closed_eyes:

korriku

ne fakt ajo pjese eshte zgjidhja e intriges/filmit dhe qe i paraprin mbylljes qe pason pas pak minutash.
Zgjedhja per t’u kthyer ne Irak eshte zgjidhje shumeplaneshe: kundrejt iluzionit shumeplanesh me te cilin u perball billy lynn, si ne qasjen e shoqerise ndaj veteraneve, si ne raportin e tij me vajzen.
Dhe ne lidhje me kete te fundit perben pergjigje/zgjidhje gjithashtu per vajzen Faison, dukeqenese ajo beson mitin e veteranit hero.
Per mendimin tim skena e show-t me Destiny child, mbetet kulmi i filmit, prandaj nderhyra. Pikerisht momenti i fotografise me siper kur billy lynn qan.
Shikoje me vemendje sepse ai nuk eshte vetem momenti kur kendohet hymni amerikan apo kur shperthejne fishekzjarret.

STALKER

ore, nuk e kuptoj kete punen e dialogjeve te dubluara; se e kishe permendur edhe me lart, por nuk kuptoj gje (per me teper qe u be muaj qe e kam pare filmin por u ula vecse tani per te shkruar per te)

ps: mua personalisht me ka ndodhur jo pak here te rishikoj nje film dhe te nderroj mendje; plus qe eshte praktike e sternjohur nder kinofile

STALKER

Lotet jane e vetmja gje qe qe i ka mbetur Billit. E vetmja strehë e tij.

Frengu do thoshte: Il n’avait plus que les yeux pour pleurer… (i kishin mbetur vetem syte per te qare - There’s nothing he could do about it = He could do nothing but stand and stare)

korriku

A thua se ai moment parathote vete mbylljen.
faleminderit per kete film

Albano-id

sigurisht ai cast, me destiny child, perben emblemen, per sa i perket anes filmike, ndersa per sa i perket plot-it (permbajtjes qe eshte dhe forme) mendoj se takimi i fundit me faison eshte pika qe mbush kupen qe detyron ate per te marre vendim per tu rikthyer ne irak, ne kuader te linjes se intriges me te motren, te ciles me ironi ne fund i thote se eshte e shkruar qe te lere kockat i virgjer, ne irak :grin:slight_smile:
cdo skene pastaj ka mjaft per te folur, sikurse flashback et e shumte, por kjo ja vlente te vihej ne dukje per te kuptuar pak me mire filmin. Une te them te drejten isha ne medushje gjate filmit nese linja me faison do kish nje happyending. Me sa duket edhe ketu Ang lee e thyen traditen, nuk kemi nje raport konvencional, por hyperrealist. Billy vezhgon faison, e ndjek me vemendje prezencen e saj, ashtu si te vertigo psh ku heroi kryesor ndjek kim novak, nje iluzion, me te cilin spektatori nga kendveshtrimi i personazhit, billy-it mund te magjepset. PO sigurisht nje iluzion qe ashtu si te vertigo ne fund shperbehet rezulton trondites.

korriku

nuk do e kisha menduuar paralelen me Vertigo por bravo, e vertete qe eshte vertigo e disafishte perballja e Billy Lynn me realitetin civil, njelloj e shumefishte si ne filmin e Hitchcock.
Krahasimi qe munda une me lart, u vertit rreth puneve te Ang Lee, konkretisht me Brokeback Mountain. Si dhe Amerikan Sniper.
Vertigo megjithqe i tjeter natyre dhe regjisure qendron per bukuri, madje edhe me mire, komplimente.

Lidhur me flashback-et meqe i permende, ka nje te tille ne momentin me Destiny’s Child, forca e cinizmit te te cilit kulmon ne nje kohe me hymnin dhe fishekzjarret e show-t.
( kjo permbledhje gjetur shpejt e shpejt per habi perdor po ashtu ne krahasime Brokeback Mountain e Amerikan Sniper)

STALKER

jemi qe jemi:
:grinning:

top10 subjektiv lotet-më-te-bukur-në-kinema:

1. Nathalie Portman ne plan-sekuencën 5 minuteshe te hyrjes se “Free Zone” te Amos Gitai (Izrael)

2. monologu i fundit i Veronikes (Françoise Lebrun) tek “La maman et la putain” (The Mother and the Whore) të Jean Eustache (France)

3. Lotet e Sarah Jane (Susan Kohner) ne skenen e funeralit te nenes se saj, ne fund, tek melodrama (ndofta me e bukura e te gjitha koherave!) “Imitation of life” e Duglas Sirk (USA)

https://youtu.be/_vdvSAYMl9A?t=5797

4. lotet e heroit kryesor tek “Stray dogs” (28:32) -film nga Tsai Ming Liang (Taivan)

5. “Billy Lynn’s long halftime walk” :

bbillylynnHEADER

vijon

korriku

e qara e Sara Jane ne funeralin e nenes " Imitation of life" eshte e forte si acid.
Ne kete menyre afrohet me zhgenjimin e Billy Lynn, por dy te tjeret s’i kam pare

STALKER

Stray Dog habitshmerisht eshte free ne youtube !!! (dhe mund te shihet pa problem se ai film nuk ka asnje dialog, pra s’ka nevoje per titra)

korriku

great, do jete ne ‘program’ sonte, do jete prezantim per mua me Tsai Ming Liang.
(meqe jemi ke youtube, 3 filmat e C. Reygadas qe ke komentuar jane te plote atje)

STALKER

Ki parasysh qe nuk eshte “film mbremjeje” : kinematografia e Tsai-t eshte nga më radikalet! (e kam fjalen: duhet me qene goxha i fresket : nje plan filmik mund te zgjase edhe 10 munuta!)
Dhe eshte nje nga 5 regjizoret e mi te preferuar (ndër ata qe jane ende ne aktivitet- edhe pse ai ka deklaruar tashme qe nuk do beje me filma)

Ndofta duhet me e fillu nga nje tjeter i tij, më accessible, “What Time Is It Over There?”

korriku

u dashka rrugetim pak i gjate derisa te mberrij ke nr. 4 i toplistes

no problem
(ne fakt i vetmi problem eshte se keto lloj gjetjesh jutubse nuk jetojne gjate atje pasi anoncohen publikisht, keshtuqe do nxituar ca)
Anyway…
your advice is v. much appreciated

Albano-id

e bukur skena e pare e nathalie portmann, kenga ne izrealishte po ashtu.
kerkova pak dhe doli qe qenka e pershtatur nga nje kenge e angelo branduardi; apo e kunderta :thinking:

STALKER

Meqe ra fjala per keto gjetjet jutubse: prej 4 tetorit eshte edhe nje nga 2-3 kryeveprat e belges Chantal Akerman, regjizores-grua më te madhe te te gjitha kohrave : “Toute une nuit” (NJE NATË TË TËRË). Dhe nuk ka fare nevoje per titra se eshte film pa asnje dialog (dhe nje nga filmat më kurajoze te historise se kinemase, per nga mizaskena : rreth 50 aktorë qe luajne te gjithe… rolin kryesor !!)

korriku

“What time is it over there?” ishte sigurisht sic e rekomandoje. E kam ne pertypje e siper edhe sot por shija qe mjaft e mire menjehere qysh mbreme.
Liang merr ngjarjet edhe i ngjit bashke, dhe s’te nderhyn fare as sesi t’i shohesh, madje as rekomandon, shikimi mbetet i lire i joti dhe lirine t’a garanton Liang.
Filmi vete ne siperfaqe te tij mund te duket thjesht egzotik por ish perplot me simbole dhe nenkuptime saqe ato kerkojne kohe te posacme te flasesh. “What time is it over there?” m’u duk sa jetesor po aq edhe absurd. Meqe e bera udhe kete pune: e krahasoj me Kiarostamin. gjithnje falemnderit. Patem nje mengjes te zene me halloween celebration qe me teper eshte nje bezdi.

STALKER

:pray:

Sa jetesor edhe absurd, sikurse dhe vete kinemaja: jetesore (e vertete) dhe absurde (imitim i saj). Në kete prizem, shpesh thuhet me te drejte qe, jane filma te mirë ata qe, ne nje forme apo nje tjeter, shtrojne njekohesisht edhe pyetjen: “po ç’eshte vete kinemaja?”). “What time is it over there” eshte njeri nga ata

ps: sigurisht qe ke te drejte ne krahasimin tend me filmat e Kiarostamit sepse, edhe pse per nga “stili” krejt te ndryshem, kane te perbashket pikerisht ate qe thash me lart (shtrimin e pyetjes ç’eshte kinemaja)

korriku

:star: :star:
lidhjen me Kiarostamin mbase s’e shpjegoj dot vecse instiktivisht, por kriteri qe ke percaktuar melart, si filma te afte te pyesin c’eshte vete kinemaja, ajo aftesi ka te beje me ndjesine e perbashket qe prodhojne te dy ata.

lidhur me Top-listen e loteve, nuk e di cfare lloj lotesh kerkojme (dhe ndoshta vjen si gjuajtje ne brinje kjo sepse tituj te padiskutueshem) por kemi Cadrat e Cherbourg-ut, lotet e Genevieve - Ne me quite pas.

Ndonese me medyshje sepse si skene nuk perbehen vetem nga lote.
Po ashtu edhe ky fillim klipi i “The New World”, dhe skena mbyllese e “The Rain People”.

InkuizitoriMoth

me ç’duket paska shum filma qe pyesin: What eshte kinemaja?, po a ka ndonje film qe nuk ben pyetje por pergjigjet?

korriku

filmi/at jane vete pergjigjet, por te zgjuara saqe nenkuptojne dhe pyetjen (thelbesore) qe mund t’a kishe shtruar paraprakisht.
eshte lloji i pyetjes te ciles i pergjigjesh ne menyra te shumta, duke qene pergjigjet te bukura, te thjeshta (te pakomplikuara), te mencura e te veshtira (jo te lehta).

InkuizitoriMoth

e paske bo i film t’bukur ktu korrikse, vet pyt e vet jep pergjigje brenda frazes!

STALKER

SIGURISHT ! Cadrat e Cherbourg-ut !!! Thjesht e kam harruar :frowning: (ose, u ka dash perfundu top-lista)

Më hape nepsin me frangmentin e “The New World” : kam nja nje vit a më shume qe nuk e kam riparë…

ps: po mendoja: “The Rain People” (ç’perlë!!) ka diçka te perbashket me “Some came running” te Minelli-t (foto më poshte) : në të dy rastet, ne fund, viktima eshte i pafajshmi: Shirley Maclaine (ne rolin e Ginny-t tek filmi i Minelli-s) dhe James Caan (ne rolin e Killer) në atë te Coppola-s. Dhe në të dy filmat, heroi (heroina) kryesor(e) eshte nje person i humbur, ne kerkim te ndjenjes sentimetale te dashurise

korriku

fiks sic thua ti eshte me mbylljen e The rain people, e Some came running.

korriku

e shfaqen pardje, rubrika “e Diela Noir”, pasuar nga “The Red House” 1947, autori i padegjuar por imazhet nuk harrohen

korriku

Si nuk u bisedua mbi titullin, Halftime vec keto kohe shkoi neper mend, lidhet me pushimin mes dy pjeseve te ndeshjes. Ndersa ‘long walk’ … referuar ndoshta parades ushtarake te skuadres “Bravo” gjate spektaklit. Prapeseprape ne dyshim…