Pse i bëjmë të vuajmë fëmijët tanë me emra arabë?

66 postime 6055 shikime 12 tetor 2016 në 07:46 e paradites
peshkuikuq

Në Sheshin Nëna Terezë, në Prishtinë nëna e re me shami arabe në kokë, i drejtohej shqip çunit të vet: “Muhamet, hajde këtu”. E pashë me habi çunin me veshje moderne, kisha menduar që ky emër u shua para 50 vjetësh. Nëna e re e çuni më dolën nga pikëvështrimi, por me mbeti shija e hidhur e një kthimi decenie prapa. Në kohën e sotme kur pjesa dërmuese e fëmijëve tanë pagëzohen me emra shqiptarë, apo perëndimor, emrat turk e arab, mbetje e mendësisë skllavëruese të pushtuesit mizor, i ndeshim tepër rrallë. Disa thonë se po shpeshtohen në periferinë e varfër. Përkundër këtij fakti prapë janë të rrallë.

Më ka rastisur që ndonjë studente a student me nofkat Meri, Zizi, Hani a Marjano, kur i ftoja më listën zyrtare të fakultetit më dilnin Mejreme, Azize, Hanumshahe a Muharrem. Si ua shqiptoja emrin, ndërsa kërkoja fytyrat, nisnin qeshjet e studentëve të tjerë, përderisa Mejremja ngrihej më turp. “Ç’ka këtu për t’u qeshur?”, u drejtohesha me rreptësi atyre që qeshnin, kurse Meri-Mejremja me thoshte” profesor qeshin më emrin tim!” Nën buzëqeshjen e shokëve niste të më rrëfehej: “Më kanë pagëzuar më emrin e gjyshes për ta përtërirë. Por unë po e urrej këtë emër e jo gjyshen”. Vajza që e ndjente vetën fatkeqe më tregonte edhe peripecitë e ndryshimit të emri në ofiqari. Tjetra sikur të hapej Kutia e Pandorës druante se do të acarohej më prindër si ta ndryshonte emrin nga Hanumshahe në Rita (sipas idhullit të saj Rita Ores) , megjithëse ishte këmbëngulëse se me t’u pavarësuar do ta ndryshonte emrin patjetër.

Sipas raporteve të gazetave e portaleve, në Kosovë mijëra djem e vajza, po edhe burra e gra të moshës mesatare, e ndryshojnë emrin ose mbiemrin turk a arab më emra shqiptarë apo perëndimor. Shtypi shkruante edhe për vështirësitë administrative, madje edhe për ndonjë arrogancë primitive të ndonjë zyrtari islamik si në Vushtri, bie fjala, që ua refuzonte ndryshimin e emrit e të mbiemrit. Mirëpo, derisa ta ndryshojnë emrin arab e turk më ndonjë emër shqiptar a perëndimor, këto vajza e djem vuajnë shumë, sepse i përqeshin në shkollën fillore, tallen në shkollë të mesme, i nënçmojnë në fakultet. Ato kompleksohen e stresohen tërë kohën. As kur nisin karrierën profesionale nuk kalojnë më mirë. Janë të kompleksuara e të stresuara tërë jetën.
Vuajtjet e situatat e pakëndshme do t’u shpeshtohen kur të nisin udhëtimet jashtë shtetit nëpër aeroporte, dogana, pika policore etj. Këto peripeci i kam kaluar qindra herë me emrin e mbiemrin tim beduin.

Emri turk a arab nuk e shpreh mendësinë e shqiptarit. “Të dukem unë si arab”, me tha i mllefosur një student imi me mbiemrin arab. “Jo” i thashë, “por ka ilaç edhe për këtë”, u përpoqa t’ia sugjeroja ilaçin që ta shëronte mllefin. Më vonë mësova se ai e shqiptarizoi mbiemrin.
Disa herë më ka rastisur edhe në shtetet arabe që të skandalizohen kur ma shqiptonin emrin tim beduin e mbiemrin anadollak. “Por ti nuk je si ne. Pse e ke emrin tonë”, me thoshin jo një herë. Asnjëherë nuk arrija t’ua sqaroja si duhet, sepse prapë nuk më kuptonin. Nuk dija t’i sqaroja marrëzitë e prindërve tanë më këto pagëzime të çoroditura, megjithëse shumë nga bashkëmoshatarët e mi, shokë të shkollës fillore kishin emra shqiptar: Arbnor, Dukagjin, Dardan apo Ilir.

Gani Mehmetaj
Kosova Film

STALKER

me shami arabe në kokë

e lashe aty. Se mu kujtua keto ketu. Ose ato atje.

Br3dharaku

monedhe me dy ane; nga ana tjeter, vec ne Kosove gjen emra si Vlora, Berat etj ndersa tek ne gjen Njuxhers e plot letyra te tjera

pemaa

Po te shikosh listen e emrave me te perdorur per foshnja ne vitet e fundit ne Kosove, edhe atje kane filluar emrat tip njuxhers e rrokibalboa (cit.bredharaku). Keto lloj shkrimesh jane ushqim per ata shqiptare qe Kosoven e njohin nga televizori.

Lizander

Ceshtje kompleksesh personale. Eshte i njejti frustrim si te ata, qe e kane emrin Berat e Vjosa e na propagandojne kombin kosovar. Thjesht njerez pa bythe qe t’i dalin per zot nje trashigimie fetaro-kulturore, dhe mbi te gjitha te arrijne te kuptojne fjalen “liria e tjetrit”.

Ta quash cunin Gjergj je shqiptarofil trendi, por po ta quash Skender je maskara turkofil. Kjo pavaresisht se ne rastin e pare mund t’ia kene vene per arsye fetare, kurse ne te dytin per shkak te Skenderbeut.

Personalisht jam fanatik i emrave shqiptar, po me duket nje idiotesi e pakufishme te te vrasi veshin nje emer mysliman e te lavderosh ata prinder qe i vene femijve emra te krishtere apo me keq akoma “perendimore”. Se gallata mo e modhe eshte qe emrat “myslimone” ne shumicen e tyre derrmuse, perfaqesojne te njejten gje me emrat e krishtere, qe vete vijne nga emrat hebrenj.

Sa per kete qe thote ky palo pedagog per punen e te tallmes se robve prej emrit, eshte njesoj sikur te fajesosh zezakun qe nuk e kane ly me boje te bardhe, e jo racistet qe i bien ne qafe.

Aquamarine

Zgjedhja e emrit eshte preference personale dhe, do ish me beneficial qe prinderit te mos i edukojne femijet me kulturen bulliste, sesa te mos i vene emra lindore. Vertet qe ka emra lindore qe duken awful per shijen e shume prej nesh, por ka edhe emra qe tingellojne me embel si psh: Lejla, e kish quajtur vajzen nje i apasionuar pas Lindjes.
Nga ana tjeter, ka persona qe jane shume besimtare dhe per ta eshte e rendesishme qe femija te kete emer musliman, sic edhe shume besimtare kristiane mund t’i quajne femijet Mari, Jozef, Vasil, Andrioniqi etj. Qelloi nje dite mami im takoi nje te njohur qe s’kishte shume qe ishte bere nene dhe ia kish vene emrin cunit: Abdurrahman. Dhe mami, duke e perkedhelur i erdhi natyrshem shkurtimi, pa asnje lloj intencioni tjeter (se bebi 6 muajsh s’e mban gjithe ate emer te gjate) i thirri shkurt “Abi, Abi”. “Joo t’lutem shume mos ia shkurto emrin”,-tha nena e femijes, "thirri gjate, se cuni ka emrin e filan personi (qe s’e mbaj mend kush ishte, por nje figure e shquar fetare) dhe po ta shkurtosh nuk duket bukur."
Pra, edhe menyra se si tingellon nje emer, ka lidhje me ate cka dikush e ka perzemer, dhe per kete aspak nuk duhet stigmatizuar. Dhe ajo cka femija vuan, eshte prezenca e shokeve te paedukuar, te cileve prinderit s’ua kane mesuar akoma qe perbuzja ndaj tjetrit eshte gjeja me e shemtuar, dhe jo emri i tjetrit.

Aquamarine

Ndoshta e ka patur fjalen per shami te vendosur sipas modelit arab. Sepse ne Shqiperi e Kosove grate dhe vajzat muslimane e vendosin shamine kryesisht sipas modelit turk ose arab.

TironciLebetit

Po pse nuk mendoni ose arrini te pranoni se keta nuk jan Shqiptar dhe ne liri po kthehen ne identitin e tyre Arab, si Turq, jemenas a Siriane te vendosur gjate perandorise Osmane ne trojet Arberore???

Aquamarine

Sepse ketu autori po diskuton vuajtjen e femijeve nga stigmatizimi qe shoqeria u ben emrave jo-trendy, dhe jo aspektet qe bien ndesh me atdhedashurine. Megjithate, me pelqeu arabi i ciltert kur i kishte thene: “Por ti nuk je si ne. Pse e ke emrin tonë”…dmth icik me karar importimet, icik pride and love for your country se s’te gjen gje, perkundrazi te mbron nga ridiculosity, s’duhet bere si ca shqiptare qe ne mes te Shqiperise ia vune cupes emrin Chloe, me theks ke e-ja madje.

TironciLebetit

Po autori anashkalon faktin se ne trojet Arberore jan vendosur shume sunite gjate perandorise te cilet komunizmi i asimiloi me dhune. Autori ndoshta duhet te kujtonte frymen asimiluese te ciles i jane nenshtruar keta sunite te ardhur, fryme qe i ben te duken qesharake para shokeve per emrat e tyre te vertete.

del-ta

po kthimit ne emra shqiptare. jo vendosjes se emrave per qen e mace,gjasme perëndimor. as mahmut as jurgen,as ronaldinjo! te shikojne evropianët,të cilëve ju referohen orë e minute ,se me çfar fanatizmi i ruajne dhe trashëgojne emrat e tyre kombetare. se ta bësh nga naim,henri,nuk është ndonjë gjë për tu vleresuar.
se mire mahmutet na qënkan nga jemeni,po noem-ët nga i bie te jenë? njëri evgjit e tjetri zezak

Tirona-4ever

Po mire ky presorja pse nuk e nderron emrin e vet. Vizitoka dhe vendet arape, dmth jo vetem ka origjine andej, po dhe mbaka lidhjet me ta… Sic thote z. Trump, do perzene dhe ky, derisa “our people make sense of what’s going on.”

pemaa

deri para 2-3 brezash keto kane qene emra normale per shumicen e popullsise te besimit islam. a mendon se e gjithe popullsia e besimit islam eshte jemenaso-bahreniote?

TironciLebetit

Jo nuk mendoj sepse shume u Konvertuan ne Islam nga te Krishtere…por sic shkonim ne trevat e Perandorise Osmane ashtu edhe Perandoria sillte faren e såja.

kapo

“Komandanti nazist në vitin 1944: Heroizmi i shqiptarëve është mit, të rinjtë rrinë nëpër kafene dhe janë më turq se vetë turqit”

Studiuesi Robert Elsie publikoi së fundmi në faqen e tij një raport të August Schmidhuber, komandant i Divizionit SS të shqiptarëve të Kosovës, i hartuar në 2 tetor 1944 në Bavari. Raporti është shkruar pak javë nga largimi i trupave gjermane nga territori i Shqipërisë. “Për shqiptarët disiplinë do të thotë kufizim i lirisë… Ata kanë kohë. Nuk duan të luftojnë në formacione luftarake, por në bandat e tyre…Kur nis të bjerë shi, shqiptari e braktis pozicionin e tij. Kur errësohet ai ikën dhe shkon në fshat për të pirë një gotë raki. Kur ka kaluar 12 ditë në detyrë, ai kthehet në shtëpi për 4-5 ditë pa pyetur e pa marrë leje e mandej edhe mund të kthehet, por edhe jo… Shqiptari nuk e pëlqen stërvitjen dhe qitjen. Ajo çfarë ai do më shumë është thjesht të qëllojë me armë kurdoherë që kjo është e mundur, i fshehur duke qëlluar i lumtur në ajër. Uria shqiptare për shumë e më shumë municion nuk ka kufij”, – hap raportin zyrtari gjerman i cili ecën më poshtë me zhgënjimin total që pëson kur i njeh nga afër shqiptarët e mitizuar.

“Kurajua dhe heroizmi i shqiptarëve është një tjetër mit. Ti mund të vësh përpara dhe ta ndjekësh një shqiptar përgjatë rruzullit me një mortajë të lehtë. Ndërkohë që në sulm, ai nuk shtyhet shumë, deri aty ku gjen diçka për vjedhur apo plaçkitur. Sapo ka kapur dhinë, plugun apo rrotën e një makine qepëse, lufta për të ka mbaruar dhe ai kthehet në shtëpi. Sa për mbrojtjen shqiptarët janë ekstremisht nervozë nga zhurma e mortajave. Në kushte të tilla, është absolutisht thelbësore që korpusi i oficerëve drejtues të jetë i madh. Për 20 shqiptarë të duhen dy oficerë gjermanë: një që t’i drejtojë dhe një tjetër që të hedhë sytë e t’i ruajë”, – shkruan oficeri gjerman.

kapo

…me poshte ai vazhdon se;
Historianë të ndryshëm shqiptarë janë përpjekur ta kthejnë në element pozitiv këtë karakteristikë shthurëse të shqiptarëve për të mbajtur në këmbë tezën se divizioni nuk u përfshi në krime, se ai nuk mori pjesë në kapjen e hebrejve dhe se ai për këto arsye nuk ka ato implikime që pretendon historiografia serbe.

Mirëpo Schmidhuber na thotë se divizioni arrestoi të gjithë hebrejtë e Kosovës (281) dhe mori pjesë në goditjet e komunistëve. Divizioni u plotësua me 6 491 trupa dhe ai mori trajnim dhe asistencë nga njësitë drejtuese SS në Tiranë.

“Divizioni mori përherë mbështetjen që kërkonte nga Korpusi i Armatës së 21-të ndaj edhe të cilës varej në planin taktik si dhe Komanda Supreme e Armatës së 2-të të Tankeve”, – shkruan më tej kreu i njësisë. Duke cekur lehtë natyrën prej batakçiu të “të ashtuquajturve politikanë shqiptarë”, Schmidhuber na sjell përpara syve një Bedri Pejani, që “nuk donte të dinte se nga vinin paratë, mjafton që të përmbushnin kërkesat e ekzagjeruara të jetës që bënte”.

Me shumë interes është edhe ndikimi i politikës së jashtme në stabilitetin e divizionit dhe qëndrimin e rekrutëve.

Schmidhuber ka patur pritmërinë se hyrja e Turqisë në luftë, në krah të Aleatëve do të kishte pasoja, sepse siç raporton ai “popullsia dëgjonte në mënyrë konstante programet radio të Ankarasë dhe në qytete si Prizreni dhe Prishtina shumica flisnin turqisht dhe jo shqip”.

Gjithë pra një oportunizëm i shoqëruar me prirjen materialiste për të përfituar nga pasuria e gjermanëve, por që gjithsesi nuk ka cenuar përmbushjen e detyrave nga divizioni.

Schmidhuber thotë në raport se edhe në këtë kohë, pra në 2 tetor, ai arrin të sigurojë rendin në Kosovë, kjo edhe pse në fillesat e veta Divizioni kishte bërë spastrime të mëdha në radhët e komunistëve.

Kjo megjithë faktin se nga rreth 6500 trupa me të cilën nisi divizioni, më 1 tetor kishin dezertuar 3 425, sidomos shqiptarë të Tetovës dhe Maqedonisë në përgjithësi.

Tirona-4ever

Po mire ky Augustino c’te mamakes kerkonte nder “turqit” shqipare. Nqs ky divizioni paska bere krime, i pari qe duhet ta hante litarin pa sapun do ishte ky, mbasendaj flasim per turq e teutone.

Vlonjat

Ceshtja e fese eshte nje zgjedhje personale, ndersa emri eshte nje arbitraritet te cilin mund ta ndryshosh kur te duash( pa minimizuar kokecarjet nga ky veprim). Te perqeshesh, qeshesh apo nenqeshesh emrin e dikujt ( per cdo lloj arsyeje) eshte shenje e rende intolerance. Fundi fundit cdo berr varet prej kembeve te veta.

zeqo

Çdo berr varet prej kembeve te veta! dakort, po kur ka erdhur ne jete filani se ka pyt njeri si e do emrin, ndaj edhe i ka mbet ashtu si ja kane vene te afermit, do thush ti vlonjato po ku merrte vesh filani qe sa doli ne kete bote!?

zeqo

P,d: kam vene re kur i pergj dikujt nuk me del ne te djathte personi qe po i pergj, beni içik pune edhe per ne perdorusit e mobile.

Cecua

O kapo antikomunisti, boll cove uje ne mulli te komunisteve ore.

anon63896856

Ka plot emra arabe te bukur, ka edhe plot démodé qe ne Shqiperine dhe Kosoven e sotme jane relike te se shkuares osmane, domosdo dhe konsiderohen te paperputhshem me identitetin kolektiv. Ndonese nuk me intereson dhe s’me ka interesuar feja e kujt, do te me vinte shume keq per femijen e nje prindi qe i jep emrin Safet a Muhamet (meqe ra fjala, mendoj po njesoj per emrat Mrike, Shqine, etj.).

del-ta

po për alisia,noemi,rei,xhei,kei,mei,dei:joy:xhulio,elpidha:frowning: do të të vinte keq??
cili është kriteri yt? nuk është emri bartës i identitetit? se të paktën në evropë është!

ACDC

Fajin per emrin nuk e kane ata qe e mbajne por ata qe e kane vene.
Do te ishte me e nevojshme qe ne listen e emrave te ndaluar te shtoheshin edhe emrat e te gjitha mbetjeve arabe ne tokat arbnore.
Nje shqiptar me emrin Muhamet,Abduraman,Sabaudin etj duhet te zgjedhe mes ndryshimit te emrit ose nisjes per ne vendin e origjines nga vjen ky emer islamik.
Keshtu zgjidhet ky problem.

armir

Pata menduar se tek peshku i ri, pervec permiresimit te grafikes, do kishte dhe permiresim te permbajtjes, dhe mu duk se kjo vertet po ndodhte deri tani, por me kete shkrim qe keni sjelle e keni rrezuar peshkun e ri ne nivelet me te uleta te atij te vjeterit. Ky shkrim eshte nje pacavure e vertete islamofobe e nje njeriu vete-urrejtes dhe thellesisht te kompleksuar. Eshte tejet jologjike dhe tregon nje papjekuri femijerore te paragjykosh emrat e te tjereve, sidomos kur ata jane emra familjare e tradicionale shqiptare prej shekujsh. Emri Muhamet qe i paska bere kaq shume pershtypje Ganiut eshte mjaft i perhapur nder shqiptaret muslimane e nuk eshte zhdukur aspak para 50 vitesh. Po ashtu vazhdon te jete emri nr 1 ne bote e ne mjaft vende perendimore, si ne Britani. Prandaj keto lloj shkrimesh te hapin barkun, sidomos kur Ganiu gjoja u qan hallin Muhameterve shqiptare se do kene probleme ne shkolla e universitete apo kur te udhetojne jashte, dhe i nxit te nderrojne emrat kur do duhej te luftonte paragjykimet ne raste kur ato vertet shkaktojne probleme te tilla per emer-mbajtesit e pamodernizuar.
Per me teper Ganiu kete lloj gjuhe denigruese ndaj trashegimise islame shqiptare e ka te zakonte, shihni se c’shkruan ai vazhdimisht:
Do ishte e drejtë në mënyrë paralele që nëse luftohet ektremizmi, në anën tjetër të luftohet edhe gjuha e urrejtjes e Anti Islamistëve.
Shikoni fjalët e Gani MEHMETAJ në artikullin e fundit:
…shpellarët e Anadollit,
…beduinët e shkretëtirës në shekullin XXI u bën model jetese për një pjesë të shqiptarëve tru shpërlarë…
… t’i nxirrnin me shqelma hoxhallarët…
…Por të ne askush nuk i arrestoi hoxhallarët që nxiten kopenë e besimtarëve që ta falin bajramin e ardhshëm në Katedralen shqiptare…
…Hoxhallarët dhe emisarët nga Anadolli e shkretëtira arabe sillën si ujqër në tokat shqiptare, kurse besimtarët që i dëgjojnë këta hoxhallarë dhe nuk i nxjerrin ME SHQELMA JASHTË, fatkeqësisht po sillën si delet, ulin kokën e heshtin, në vend të kundërshtojnë…
…Sa herë gënjejnë disa hoxhë kur thonë kinse në luftën atdhetare, apo të UÇK-së, paskan marr pjesë myslimanët. Asnjë mysliman nuk mori pjesë në luftën tonë…
http://www.gazetaimpakt.com/lajm/10214/gjuhe-e-urrejtjes-nga-gani-mehmetaj/

Vlonjat

ACDC shqiptar nuk te ben emri.

armir

nuk e di a me habit me teper fakti se si mundet te ekzistoje nje injorance e tille si e jotja, apo fakti qe e shpreh kaq pa te keq. por fundja derisa ekziston gjuha e Trumpi mund te ekzistoje dhe gjuha e ACDC

ACDC

Nuk eshte injorance ore toc por nje fakt I vertete.

Une vete ortodoks jam por nuk do tja vendos emrin djalit Anastas apo vajzes Krisulla.

Cdo kohe ka emrat e vet dhe kjo kohe ka emrat e saj.

Keshtu qe komuniteti musliman ku je edhe ti ben mire ti pershtetet kohes se internetit, dhe te mos jetoje akoma ne kohen e Profetit.

Lizander

Me lejo te te tregoj nje barcalete qe tregojne shqiptaret e FYROM per fyromsa.
Nje dite beu i thote sherbetorit te tij sllav :
Or kaurr hajde me hyp ne maje te kodres se du te shof tokat e mia prej atje.
Amon o be po eshte dielli modh e shume vape.
I fut na dy kamzhike beu ene pa c’pa sllavi e ngarkoi ne kurriz dhe tu ju more fryma e hypi ne moje te kodres.
Kur arrijne atje, beu i thote : “Uli breket tani se du me …” Tentoi me refuzu sllavi, po pasi hongri kamzhikun prape u bind. Kur po ulte breket i bi nje kobure dhe beu i thote : "Po kte c’e ke or kaurr?"
Hic o be, ja e maj per dite te keqe.

Si ti, si ai i lebetitmi me lart, me sa duket e kuptoni qe keni qene … dhe vazhdoni te jeni. Thjesht keni nderru dashnoret. I vetmi problem qe kam une me ju eshte se nuk di t’ju jap nje sygjerim se ku ta thyni qafen. Nuk di se ku qeka ky vendi i … budallaqe.

ACDC

Ja fute kot o Lizander!

TironciLebetit

Mos u ngut o Guce se do te bien breket si kaurrit para Beut. Ti vete e di origjinen e familjes tate kot sa per muhabet? Mos na del edhe ti nga Jemeni…jo se ska me keq.

Lizander

Ndryshe nga ty une edhe po te kisha ndonje origjine nga Jemeni nuk do e kisha fare kompleks. Do e quaja nje plus ne bagazhin kulturor. Kurse ju “.arianet” qe kujtoni se keni gjak te paster, ne fakt keni vetem nje origjine : bastardllikun.

TironciLebetit

Germo, Germo ne rrenjet e familjes tate se nese je nga Jemeni apo Siria nuk pse te vije turp tja vesh emrin vetes Aishe… ket po them une…kta emrat mund te jene rikthim ne identitet.
Pastaj sa per bastardllik e ofezat e tua sdua tja di shume se Peshku e di se cfar specie je ti me ata shoket e tu. Kush ta jep ty te drejten njihere te percaktosh kush rri e kush iken nga peshku. Po ik ere se turpnove lagjen me kto lloj diskutimesh. Boj i like a pelqim tek komenti im po deshe e vazhdo jeten tate te kot.

armir

Ti i dashur nuk ke kuptuar as kohen e profetit, as kete te internetit. Koha jote eshte ajo e mendjeshkretit

Lizander

Nuk e ke kuptu si zakonisht. Largqofte te ikni ju nga PPU. Sinqerisht jeni vlere e shtuar. Si do e kuptojne sa gabim e kane ata qe mendojne si ju po nuk guxojne ta shkruajne. Vetem duke pa se sa idotesi eshte ky si qendrim do permiresohen.
Puna e thyrjes qe qafes kishte lidhje me “urdherin” e Korentit qe kerkon ligj per te detyru njerzit te ndryshojne emrin ose te ikin ne vende islamike, dhe bindjen tende prej debili qe cdo njeri me emer mysliman eshte me prejardhje nga Jemeni.

Ju jeni aq qesharake sa beni gjithe diten sikur iu ze meraku per kete vend dhe nuk e keni fare problem te artikuloni teza anti-shqiptare qe as ekstremistet me te eger serbe e greke s’i artikulojne me, se u vjen turp. Jeni aq budallenj sa kujtoni se do kompleksoni njerzit me keto pacavure qe sillni, po ne fakt vetem po i radikalizoni dhe po e coni kete vend drejt shkaterrimit.

TironciLebetit

Lizander pi at kafe e vazhdo jeten tate. Se si ndjehesh superior ti i forte je.
Nuk hy teza Serbe apo Greke. Sic ka Arab Serbia e Bosnia, ke edhe ti…i cik me shume se ata po me pak se Greket qe jan poshte teje. Shqiperine e shkaterrojne dita dites Shqiptaret qe jetojne aty keshtu ne emigranteve na ler ne hallin tone. Sta kan fajin as Arabet e ardhur me pare ne kohe te osmanllinjve, fajin e ka Shqiptari lokal qe eshte veteshkaterrues.
Ajo barcaleta jote e Fyromve me Beun e Kaurrin sbo njeri me qesh se per fat te keq ka nja 100 vjet qe ai kaurri po ja fut atij Beut krenar, po jo vetem atij se atij rrezik i pelqente.

unikpahapesiraishkurter

si urdheron emra tradicionale shqiptare jane

anon63896856

Fatkeqesi t’ia ngjitesh femijes shqiptar Elpidha emrin. :frowning: Pse, pse, pse? Ne pergjithesi keto qe permend nuk kane dhe aq karakter si emra por te pakten jane bashkekohore dhe femijet mbartes te tyre s’beosj se tallen ne shkolle per to.

peshkarexhe

" Emrat në familjet bektashiane , zakonisht i vinte babai i teqesë . Kur linda unë , siç tregonte nëna ime Hatixhe , ndjesë pastë, baba Ahmeti nuk ishte , pasi kishte shkuar në Tiranë në Kryegjyshatë tek dedeja , domethënë , Kryegjyshi . Një javë apo 10 ditë mbeta pa emër . Gjyshi , Nesimi , edhe ky ndjesë pastë , ngulte këmbë se duhej pritur sa të kthehej baba Ahmeti .

• Pa baba Ahmetin nuk vihet emri ! Më thertë Haxhi Bektashi , punë që nuk bëhet !- thoshte gjyshi im Nesim , sipas tregimeve të nënës sime .
    Me t’u kthyer baba Ahmeti, shtëpia jonë gjëmoi nga zijafeti dhe këngët. Baba Ahmeti erdhi së bashku me dervish Alinë , mikun e gjyshit dhe ndihmësin e vetë babait . U mblodhën burrat myhipë të fisit tonë dhe kushërinjtë e parë e të dytë të gjyshit : Xha Haliti , xha Neimi , xha Qamili e plot të tjerë që unë tani mezi i kujtoj nga tregimet e nënës , pasi ishin në moshën e gjyshit. Kur u shtrua në sofër bakllavaja, baba Ahmeti i shëndetshëm , me taçin gjysëm jeshil, u ngrit në këmbë dhe thirri tri herë: “Dritëro, Dritëro , Dritëro !”- dhe ju kthye të gjithëve: - Thërrisni dhe ju "Dritëro !"
    Dhe të gjithë thirrën me zë të lartë emrin tim , emrin që kam sot . Nënës i vinte turp dhe nuk thërriste . Atëherë baba Ahmeti e kapi për krahu dhe i tha të thërriste edhe ajo . E ndjera nënë thirri për një emër që nuk e kishte dëgjuar kurrë! Baba Ahmeti ishte i çuditshëm .
    Kur u rrita dhe fillova të flas , e mora vesh se baba Ahmeti ma kishte vënë emrin dhe në shtëpinë tonë krenoheshin me këtë gjë. Dhe ndofta emrin e baba Ahmetit e mësova ta shqiptoj nga të parët . Por një ditë u zura keq me atë. Gjyshi më dha një shqerrë mashkull që ta rritja si manar . Manari kur mësohet , të ndjek pas , vjen në sofër me ty , fle me ty . Unë e mësova këtë manar , e rrita , e bëra dash dhe nuk e dija se ç’e priste të shkretin !
    Gjyshi një mëngjez më tha se manarin do ta bëjmë kurban në teqenë e baba Ahmetit , që të ka vënë emrin . Nuk e dija kuptimin e fjalës kurban .
  • Do ta therrim në shkallēt e teqesë! - tha gjyshi . - Do ta therrim që ti të rritesh e mos të të gjejë gjë.
    Dhe e shpumē me gjyshin manarin ne teqe. Dy dervishë , njëri dervish Aliu dhe tjetri nuk më kujtohet , e shtrinë manarin në shkallën e fundit tê teqesë dhe e therën . Erdhi baba Ahmeti Qëndronte në krye të shkallëve . Unë , nëntë vjeçar , iu lëshova dhe doja t’ia grisja dollomanë. Babai duke qeshur u ul të më kapte dhe papritur u rrokullisëm tê dy nëpër shkallët e teqesë deri tek manari i therur .
    Kjo ishte zënka e parë me baba Ahmetin .
    Nga libri " Teshtimat e lirisë"

Dritero Agolli

Alba2265

Mban mend si murzitej shoku Qimo sa here citoja raportin e oficerit gjerman.:grinning:

del-ta

nuk je përgjigjur çiltër dhe e kuptoj arsyen. emri,pikë se pari ,është shrehje e identitetit. të paktën kështu është në evropë qe ju e merrni si pikë referimi. nqs ata nuk i konsideron bashkëkohore,tjeter gjë pastaj. e pra 90% e lart e bashkekohoreve venë emrat e tyre kombëtare. ndërsa në afrike, vene emra te huaj me shpresen se mos duken si te bardhë. karagjozllëku i shqiptareve,si për _mustafatë, ashtu edhe për _jurgenët_është ofendues dhe turpërues. nuk e di si përgjigjeni kur ju pyet ndonjë i huaj -_nuk keni emra shqiptar ju qe vetem kopjoni të tjeret?

justifimi i bashkekohorit,vlen edhe për _selmanët,sepse njëhere e një kohë ne vënd te brukselit ishte stambolli. dhe nesër mund të jete pekini. urime për emrin, zoti _lu jurgen haxhiaj:kr:

Dranja

pse i bëjmë të vuajnë fëmijët tanë me ndjenja inferioriteti? pse ndihen kaq pak të vlerësuar sa talljet kthehen në vuajtje? emrin, sido që të jetë, ta kanë vënë njerëz që s’të njihnin ende, që jetonin në një tjetër epokë dhe është një trashëgimi për të cilën ti nuk ke asnjë përgjegjësi tjetër përveçse ta nderosh.

gjembi

Autori eshte nisur nga motive patriotike apo fetare? E kuptoj qe nuk do ta marr kete pergjigje pasi autori me sigur nuk e frekuenton peshkun. Ndoshta do te ishte me mire qe te thonim “pse i bejme te vuajme femijet tane me emra te huaj?” Mund te ve varg plot emra te huaj qe shqiptaret ju vene femijeve, duke filluar nga Aiden tek Vandam.

anon63896856

Nuk eshte edhe aq e sakte kjo pasi emrat evropiane jane ne pergjithesi biblike megjithese ne versione “kombetare”. Persa u perket emrave te lashtesise, mund te them qe jane shume te bukur dhe kenaqem qe iu ngjiten femijeve. Agron, Etleva, Enkel, Enkelejda… etj., etj, jane pasuri. Megjithate, jeta eshte e shkurte, arbitrarizmat, qofshin edhe patriotike, jane te koherave te tjera.

Whitesnake

Problemi fillon qe nga mbiemri turko-arab…dhe ne nje fare menyre nuk pershtatet shume me emrat e ri perendimore kur stonojne me njeri tjetrin…gjithsesi qe ne kohet e Enverit dhe me pare …jane gjetur mundesi per te ndryshuar mbiemrin , shkurtuar apo tjetersuar…,kryesisht bektashinjte ne jug te Shqiperise …si psh nga Ramadan ne Rama , ose Latifi ne Lato ose Lati …etj ( ka shembuj pafund)…Mbas viteve -90 ka dhe mundesi ligjore per te nderruar dhe emrin dhe mbiemrin turko -arab…deri sa vijme te Rita Ora qe nuk eshte me sahatcie…Gjithsesi shteti duhet te ndihmoje me lista baze emrore ( ne te gjithe vendet e BE…komuna ofron lista lista emerore per te sapolindurit ) dhe ti jape opsione se si te ndryshoje mbiemrat turko-arab, ose ta shkurtoje e ta tjetersoje ...Me kujtohet disa vite me pare nje i njohuri im ketu ne Danimarke ..ndryshoi emrin dhe mbiemrin musliman qe kishte ...e dini si me tha....."""" Cfare barre paska qene ...cfare turture.... tani dhe njerzit me shofin ndryshe , me flasin ndryshe """...Njehere shqiptaret i ndryshuan emrat / mbiemrat nga pushtat turq , mos vritesin nga pushtat ,qe te mos paguanin taksa dhe mos ja merrnin femijet nizam …tani eshte koha per te ardhur ne origjine europiane perseri …!!! ( proces qe ndodh natyrshem , me vullnet te lire …)

bsalaj

Une nuk mund te di motivet e autorit, aq me pak “motivet e fshehta” ndaj po pergjigjem pa e paragjykuar qellimin.

Kam takuar shume djem e vajza rreth te 20-tave qe emrat e vjeter qe kane, i ndryshojne. Kam kuptuar se kjo ndodh shume shpesh. Ketu feja nuk hyn fare, por eshte ceshtje e vjeter-e re. Familjet nuk duken ta kene problem kur Nexhati vendos te behet Neti, apo Xhemali, gjithmone i qethur sot, me vathe e me tatuazhe zgjedh qe mbiemrin ta perdore si emer, ndersa emrin (Xhemal) ta heqe fare nga perdorimi. Keshtu ka Vangjel qe preferon Vani, Anastas qe e shkurton Ani, Myfarete qe vetequhet Rea.

I kam pare keta cuna dhe goca te sikletosen, kur u duhet te zbulojne emrin e vertete a te plote gjate nje procesi regjistrimi, pasi kur ta thone merret vesh se ka qene nje perpjekje per ta fshehur, jo nje shkurtim i natyrshem. Nevruzet nuk behen me Noke, ndoshta Nevi. Dhe ti e kupton se ata e vuajne, qofshin Shtjefna, Nikollaqër apo Abedinër.

Ma merr mendja, ne gjendet civile mund të mësohet sa është numri i atyre që i ndërrojnë emrat e vjetër.

kapo

…qe kur erdhen kamunistet ne fuqi ,nuk po I ndahen dekoratat dhe ofiqet qimos :stuck_out_tongue:

Alba2265

Si thote latini:asinus asinum fricat :grinning:

Alba2265

Nashi emri puro shqiptare nuku ka .edhe emrat moderne kaure ne shumicen e tyre jane emra cifute .

unikpahapesiraishkurter

Shqiptaret duhet te heqin dore nga tradita e trashegimit te emrave te gjysherve.

peshkuikuq

Epooo, Kur heq dorë edhe Neimi i Çilit…

Lizander

Qorro, ti mos bej sikur nuk i kupton motivet e autorit, se ato duken qartazi ne kete artikull po edhe ne ate qe solli Armiri. Pikerisht ketu qendron problemi. T’i japesh te drejte atyre qe persekutojne shoket per emrin se kane emer mysliman dhe t’i besh thirrje te vrapojne te nderrojne emrat e t’i bejne perendimore (pra te krishtere) eshte idiotesi. Si ky idioti qe ka shkrujte artikullin si ca debila ketu, e kane te kote qe shpresojne se do arrijne t’i kompleksojne shqiptaret e t’i bejne te nderrojne masivisht fe. Fakti eshte qe kush ka nderru fe keto 25 vjet e ka bere ne shumicen derrmuese te rasteve per shkak te presionit (shif rastet ne Greqi) dhe interesit. Nuk kam njoft asnje rast (po kjo s’do te thote se nuk ka) kur nje mysliman te jete bo i krishtere e te jetoje si nje praktikant i devotshem. Kurse ne sensin tjeter gjonat mund te kene qene edhe me zarar, se ka pas disa raste te konvertuarish nga te krishtere ne myslimane qe kane perfundu te radikalizuar. Raste te rralla, po qe ekzistojne. Prandaj me duket loje e ndyre dhe me zarar kjo e konvertimeve.
Persa i perket emrave te vjeter une nuk kom car them se robve per gallate i vej vetem kshu emrash. Fakti qe njerzit mund t’i ndryshojne emrat e vjeter per te vone emra shqiptare, me duket shume ok. Po ta nderrosh me nje emer te nje feje tjeter vetem se i ngjan modern, Ganiut, kjo eshte absurde.
Nejse une per vete, megjithese kom emer perrallash, ndihem shume rehat me emrin tim, Guce :stuck_out_tongue:

jps

Ky fenomen ndodh jo vetem me muslimanet por edhe me te krishteret. Prinder apo gjysher qe duan te riperterijne te vdekurit qe edhe pse kane nje fije dyshimi per vendimin e emrit te vjeter prape me kokefortesi dhe krenari trumpetojne se filan femije do te quhet Muharrem ose Vangjel.
Tani keto emrat muslimane tingellojne pak me keq apo pak me primitiv kryesisht nga perplasja me boten perendimore me te cilen kemi qejf te identifikohemi.
Ne te njejten kohe eshte gjynah qe nje popull i vogel dhe i lodhur te marre persiper qe te beje emrat musliman te pranueshem ne oksident dhe tja veshtiresoje jeten vetes se vet, pasi dihet shume mire qe cdo emer musliman duam apo s’duam eshte subjekt racizmi.
Keshtu qe pavaresisht korrektesise politke qe disa kane ngritur si problem, autori e ka nje te drejte pragmatike.

peshkuikuq

“I gjithë frustrimi për pamundësinë për t’u vënë fëmijëve të tyre emrat që ata dëshironin shpërtheu pas viteve 1990, kur Shqipëria hapi kufijtë. Liria e re e pakufizuar dhe pakontrolluar shumë shpejt e tejkaloi nevojën për një identitet kombëtar,”
Edmond Dragoti

Fenomeni i emrave të huaj është një goditje për identitetin kombëtar. “Gjuha jonë është shumë e pasur, plot ngjyra dhe të jep mundësi të mrekullueshme për emra të mirë ndërsa ruan gjithashtu traditën, identitetin dhe kulturën. Ajo që po ndodh tani është vërtet një tradhti e identitetit tonë,”
Agron Tufa

Unë mendoj se ajo që @Lizander shkruan më lart për konvertimet është thjeshtë urrejtje për fenë. Autori më lart nuk sjhkruan për konvertimet nga religjionet e ndryshme fetare por e zë çështjen në aspekt tjetër, atë që Tufa thotë në pasazhin e mësipërm. Radikalizimet e të tjera si këto janë gjepura ose komentuesi i mësipërm i ka në ndërvetëdijen e tij…Se mar vesh pse ke aq fobi kur vjen puna tek kryqi, pastaj është edhe hëna e plotë…:stuck_out_tongue:

korriku

problemi me fjalen ne demokraci eshte se argumenti, qofte pro a kunder, ndersa tirret e zgjatet, ai degezohet, hollohet e spiralizohet aq sa edhe kthehet kunder vetes se vet.

S’ka te keqe t’i nderrojne emrat, jane te vjeter, me baze fetare (cilado qofte), e te shemtuar. Kaq eshte gjeja.

Whitesnake

Problemi qendon fillimisht te MBIEMRAT …emrat jane kryesisht zgjatim i mbiemrit ne percaktimin e identiteteve…te perpunojne ““mbiemrat”” se emri ecen vete…

Alexander_Julius

Jam kurioz te dij nese ka ndonjeri pervoje me emrin e mesem, besoj qe nuk eshte shume i perhapur si fenomen tek ne shqiptaret por mendoj se eshte nje gje e bukur.
Megjithate a keni degjuar ndonji rast apo keni ndonje shembull nga pervoja personale te perdorimit te emrit te mesem (midlename) tek shqiptaret.

peshkuikuq

E keni gabim, në Shqipërinë e veriut sidomos në zonat e krishtera përdoret fare rëndom prej gjithkujt~!

dafne

me komike tingellon kur degjon shqiptaret me emra italian …

Alexander_Julius

Ke ndonje shembull ?

varik

Gjin pal ndue llesh kol dod shtjefni

Gjin eshte emri, e me pas tere emrat e gjyshit, stergjyshit e keshtu me rradhe

Me letra ai mund ta kete gjin doda

bradland

Emri Muhamet eshte i perhapur , per mua kjo teme nuk ka asnje vlere , do ngrihet dikush neser e do beje nje artikull " Pse i bejme te vuajne femijet tane me emra Greke "
Per mendimin tim si Muhamet si Frrok po i muhabet eshte.

varik

Si frrok si beqir mahmuti skane si te jene njelloj

bradland

Njelloj nuk jane por i muhabet eshte.

varik

e ke gabim, jane dy te ndryshme, njeri eshte muhabet, e tjetri muthabet

bradland

Ose kshu si thu ti .