Papa Françesk dhe librat shkollorë

56 postime 3223 shikime 5 tetor 2016 në 11:11 e paradites
Xixa-g

Të djelën e shkuar, gjatë rrugës së kthimit nga Baku-ja kryeqyeti i Azerbajxhanit - pas një vizite triditëshe në Gjeorgji dhe Azeri, Papë Françesku u kap me librat shkollorë francezë që sipas tij propagandojnë “një indoktrinim tinëzar të Teorisë së gjinive”.

Në mikrofonin e një gazetareje që po e intervistonte në avion, Papa tregoi anekdotën që i ish rrëfyer nga një baba francez “… një katolik as ashtu as kështu, por sidoqoftë katolik”, i cili gjatë një dreke familjare kish pyetur djalin e tij 10-vjeçar çka kish dëshirë të bëhej kur të rritej dhe ky i fundit i paskësh thënë “të bëhem vajzë”.

Më tej, ky baba i skandalizuar kish zbuluar se ishin pikërisht librat e shkollës së të birit ku shpalosej kjo “Teoria e gjinive”( *), ndërkohë që ajo shkon ndesh me logjikën natyrore.

Për Papën" … të kesh prirje homoseksuale apo të duash të ndrrosh seksin është një gjë ndërkohë që ta mësosh këtë në shkollë është gjë tjetër… bëhet fjalë këtu për ndrrimin e mentaliteteve, për një kolonizim ideologjik", gjë që e kish përmendur dhe dënuar ndërkohë në Tbilisi si “një prej aspekteve të luftës botërore për të shkatërruar martesën”.

I pyetur një hap më tej, lidhur me qëndrimin që duhej mbajtur atëhere ndaj personave homoseksualë apo transseksualë, Papë Françeskut ju desh të shprehej se ato duheshin pritur, shoqëruar “… sikundër shoqëronte Krishti” dhe integruar sa më tepër të jetë e mundur. “… gjatë jetës sime si prift apo si peshkop, kam shoqëruar persona me tendenca, apo praktika homoseksuale dhe i kam afruar drejt Zotit. Disa prej tyre nuk arrijnë dot, por nuk i kam braktisur kurrë” siguroi ai gazetaren.

Bile Papa tregoi se kish marrë një letër nga një spanjoll që i tregonte se si kish vendosur të ndrronte seksin për t’u shëndruar në burrë. “… Ai u martua, ndrroi gjendjen civile dhe më shkroi këtë letër ku më thoshte se do të ishte një ngushëllim për të të vinte të më takonte bashkë me gruan. Unë i prita”.

* * *

E pyetur mbi këtë gjë, në studion e radios “France Inte_r" pak më vonë, Ministrja franceze e Arsimit Najat Vallaud Belkacem, u shpreh me keqardhje lidhur me “… një fjalë të thënë së paku lehtësisht dhe të pabazuar” dhe vlerësoi se Papa paskësh qenë “viktimë e një fushate çinformimi masiv të udhëhequr nga qarqe integriste…”. Me ç’rast, ajo e ftoi Sovranin papal të verifikonte ai vetë librat shkollorë dhe të shkonte "… të takonte në terren mësuesit e shkollave franceze_”, gjatë vizitave të tij të ardhshme.

(*)Teoria e gjinive - sipas atyre që e dënojnë, bëhet fjalë për një teori që synon të fshijë çdo diferencë të natyrës biologjike apo shoqërore mes burrit dhe gruas. Ajo paskësh qenë futur në shkollë nëpërmjet teksteve dhe librave shkollorë. Të akuzuarit për përhapjen e një teorie të tillë mbrohen duke thënë se qëllimi i tyre është pikërisht njohja e mekanizmave shoqërorë që krijojnë pabarazinë mes burrit dhe gruas dhe aspak, mohimi i diferencave mes sekseve.

vlora

Te drejta te barabarta tjeter, aspekte fiziologjike tjeter, po mua ky Pape me pelqen. Nuk besoj te flase ne mungese informacioni.

Aquamarine

Mire, femijet mesojne per mekanizmat qe krijojne pabarazirat, per lirirat dhe kenaqesirat, po mekanizmat e marteses i mesojne apo kane hall se mos i traumatizojne…te kam fjalen kur vjen ai momenti qe mesohet se martesa eshte e shenjte, dhe qe te mbetet e tille e t’i jape lumturi ciftit duhet krijuar me sakrifice nga te dyja palet? Qe njerezit te mbledhin mendjen e te ndajne rolet se s’kane si ia delin ndryshe. Si do rriten ata kalamaj me dashuri? Apo t’ia lene ne dore te tjereve? Si nena duhet te shpenzoje me shume kohe ne shtepi prane femijeve e jo te punoje me norma meshkujsh, si burri duhet t’i leje dashnoret dhe te mendoje si t’ia beje jeten me te bukur familjes se vet shpirterisht dhe materialisht?
Shembulli primar per femijen jane prinderit. Pse duhet t’i vije zor nje gruaje nqs punon me pak dhe merret me shume me femijet? A nuk ndihet e lumtur fare ato ore qe kalon ne shtepi?
Pa sakrifica nuk krijohet asnje lloj bashkejetese e lumtur, vec probleme do kete.
Mos u martoni hic nese e keni sa per sy e faqe.

vlora

Mos e luj! Ne normaleve po na nxjerrin demode. te keqen e edukates morale( me te vetmin perhashtim, keshillimin e dushit nje here ne jave:))

Tirona-4ever

Edukimi behet ne shpi. Shkolla te mso vec germat e numrat. Bile sot prindri i shkrete duhet t’i japi i te shplame trunit te kalamonit nga kimikatet modherniste te skulles, para se t’i japi i dor edukate persmari.

anon63896856

Teoria e gjinive nuk ka aspak te beje me “aspektet fiziologjike” te njeriut.

anon63896856

Mos ki merak Aquamarine, martesa permendet ne shkollat franceze aq sa eshte e nevojshme te permendet: femijeve u mesohet roli i saj ligjor si dhe ne lidhje me opsionet e tjera qe ka nje çift te perfaqesohet ligjerisht si i tille.

Per te tjerat, çfare thua jane te bazuara thelle ne stereotipe per sistemin edukativ dhe familjen franceze. Grate franceze gezojne ligje mjaft te mira persa u perket te dy situatave familjare dhe profesionale.
Sinqerisht, nga vjen ky reaksionizem?

ACDC

Sado qe Papa ka te drejte, liberalet dhe anarkistet ja arriten ti vendosin minat familjes.
Ne fillim u shenjtezua aborti nga gjykatat nen presionin e liberaleve.40 milion aborte jane kryer ne SHBA qe kur u legalizua kjo vrasje e paster.Nderkohe qe me shume zhurme akoma behet per 6 milion cifute te vrare( dhe qe duhet te behet pasi edhe ata njerez ishin), se sa per 40 milion vrasje qe jane bere me nje ligj kanibal
Pastaj u ndryshuan ligjet e divorcit,gruaja gjoja ne emer te barazise u shty nga liberalet te mos qendronte ne shtepi, se nuk i bente mire…
Gozhda e fundit ne arkivolin e familjes solide u vendos me ligjerimin e marteses gay,sigurisht nen presionin e liberaleve dhe Hollivudit.
Tani Papa dhe kushdo qe mendon si ai duken si te prapambetur ne mentalitet ndonese kane bere kolegje dhe kane kushedi se sa diploma.
Tani Rosie O’Donnell dhe baxhellat e tjera ne Hollovud respektohet me shume se Papà…

Aquamarine

Une s’e kam hic me familjet franceze, as me ligjet per te drejtat e grave. E kam me zhvleresimin qe i behet marteses cdo dite e me teper, dhe se si perjashtimi total qe i behet konceptit (kristian) te Shenjterise se Marteses eshte i lidhur ngushte ne deteriorimin e lidhjes martesore. Por duhet njohur mire bota e kristalte qe predikon Papa, perpara se t’i caktohet vlera 24 karat. Se ciniku njeh cmimin, por jo vleren.

anon63896856

Po dakord, ky zhvleresim nga dikush e diku ka ardhur, apo…? Cfare po them me siper eshte qe terreni eshte shume i mire per nje grua ne France te kete nje jete te mire familjare dhe profesionale. Jo vetem per gruan meqe ra fjala, por edhe per burrin. Per deteriorimin e lidhjes martesore ne ndonje kontekst kristian s’di ç’te them, por e shoh me dyshim si referencial sepse eshte limitues dhe i limituar.

Xixa-g

Me që ra llafi, Aqua i Marinës,

shkrimi doli në rubrikën 24 karat, pasi nuk egziston ende tek PPU një rubrikë ku mund të futej sagllam: stili shoqërore, familjare, fetare… lere më ajo papale!
C’ti bësh, difekte të rritjes - jo të edukatës, dhe aq më pak të respektit. Ruajna Zot!

P.S: harrova të përmend se egzistojnë gjithashtu edhe rubrika të sportit, kulturës dhe shkencës. Edhe ato nuk m’u dukën të përshtatshme apo të denja për këtë shkrim.

anon28084293

Papa Frankenstein që lan dhe puth këmbët e myslimanëve të zinj. Ajo për myslimanët e zinj ka vetëm një kuptim, pavarësisht kuptimit që ka për papën Frankenstein: kaurrët e dinë vendin e tyre: të lajnë dhe puthin këmbët e myslimanëve. Vallahi bilahi Allahu akbar. Mori refugjatë myslimanë, s’e rruajti pallën e shenjtë për refugjatët kristianë të Lindjes së Mesme.

anon28084293

Dhe po t’i shohësh, ata që shenjtëruan abortin dhe prishën familjen ishin të gjithë çifutë. Dhe ata që shenjtëruan pushtimin demografik të vendeve të bardha. Pse ka nevojë të mos diskutohen as në nivel akademik numrat e çifutëve të vrarë gjatë L2B? Numri 6 milionë çifutë të vrarë u shfaq 50 vjet para L2B në shumë gazeta amerikane çifute.

http://en.rightpedia.info/wiki/6_million_Jews

Ka një kuptim të veçantë eskatologjik për ta. Ne të bardhët kafshë jemi për çifutët, po na kryqëzojnë me afrikanët që dihet shkencërisht që e kanë IQ 70. Në fund të fundit na duhen vetëm aq tru sa të dimë t’u bindemi urdhërave të pashallarëve tanë çifutë.

anon63896856

Teoria e gjinive nuk eshte ndonje komplot dhe aq me pak çifut kunder marteses dhe larg qofte kunder shenjterise se marteses, ndaj edhe eshte per kategori 24-karatshe kjo teme sikurse jane dhe reagimet.

Teoria e gjinive, shkurtimisht dhe pa shpikur rroten, ndan idene e seksit dhe gjinise: seksi mashkull apo femer i referohet aspekteve biologjike dhe fiziologjike respektivisht, ndersa gjinia femerore dhe mashkullore roleve dhe sjelljeve qe percaktohen nga shoqeria te cilat rrjedhimisht behen atribute te seciles (mekanizmat shoqerore qe permend Xixa). Ka nje arsye perse ne te gjithe boten meshkujt kane njesoj penis dhe femrat po njesoj vagina, po jo ne te gjithe boten rolet e tyre dhe te drejtat e tyre jane njesoj.

Tirona-4ever

Ore admin, sikur the qe serverat i keni ne jermani. Levizini me mire, se ne te tjeret po erdhi dushmeni te gjithe Pjerin Thomai do deklarohemi, po ti se mos kesh firmosur ndonje karte me ember e mbiember., se ububuja

gjembi

Pse ka nevojë të mos diskutohen as në nivel akademik numrat e çifutëve
të vrarë gjatë L2B? Numri 6 milionë çifutë të vrarë u shfaq 50 vjet para
L2B në shumë gazeta amerikane çifute.

Po marrim si te mireqene ate qe po thua ti dhe “rightpedia” qe s’kane qene 6 milione por 1.1 milione. Kjo e ben te pranueshme kete genocid?

Ne të bardhët kafshë jemi për çifutët

Si e percakton veten tende te bardhe dhe ndryshe nga “cifutet?” Nga ngjyra e lekures? Shume hebrenj qe kam takuar jane me te bardhe se ti e une nga pigmenti i lekures.

gjembi

Gjenocid është nëse vrasja është e qëllimshme.

Pra ti po thua qe at x miljone Hebrenj nuk u vrane qellimisht? Po e mohon Holokaustin?

Penar, ju e dini me mire por besoj se duhet te keni kujdes me kete profesorin racist. Shikoni dhe komentin e 4-ever me siper.

anon63896856

Profesor Toli pas shqiptareve ka gjetur armiq te rinj.

del-ta

po ti je i bardhe apo i krishtere nga lindja e mesme??? se edhe ata te zinj jane,jo për gjë. apo ju serbët:nose: nuk i ndani dot këto gjëra

peshku

@Ilia_Toli te lutem, mos vazhdo me me kete linjen antiçifute se nuk po na le me opsion tjeter vec te te bllokojme…

@Tirona-4ever @Rasta etj: veprimi me i mire ne faqe per raste te ketilla eshte sinjalizimi. pergjigjet vetem inkurajojne keto gjera.

Tirona-4ever

Une ty tu drejtova. S’kam lujt dhe une menc tu drejtohem gjithe … qe ka rruga.

anon28084293

Nder do më bëni po më bllokuat.

Br3dharaku

ja dhe prof ilia toli qe e sheh veten si martir virtual ne gjurmet e myslimaneve qe hidhen ne ere. Ironike, he?

anon28084293

I had a laugh with sqarejshën. Ok Shabano? Ok Xhevrije.

anon28084293

Ironik je vetë që do t’i fusësh të gjithë në të njëjtin kallëp se s’ke vend për shumë kallëpe në trurin tënd. Unë po ushtroj të drejtën time të fjalës. Dihet që e drejta e fjalës duhet kufizuar sa herë e sheh të arsyeshme qeverria dashamirëse. Muxhahidinët virtualë si unë e teprojnë me zemërbardhësinë e qeverrisë dhe i meritojmë të gjitha ç’të na gjejë për fajin tonë. Qeverria na doli borxhit. Më qafë paçim veten.

Br3dharaku

ke te drejte, prof. Nuk ka pike ironie te ajo cka the me lart. Tek e fundit, dihet boterisht qe budallalliku nuk ka fe

anon28084293

Albanians are small pond for me. Looking for some enemy that can show me. Albanians are so civilized and debated me out of my evil thoughts about Albania.

Shkaba

Kjo temë u sinjalizua nga komuniteti dhe është fshehur përkohësisht.

Cecua

Profesor Toli, sipas levrimeve tuaja, cishte e nga ishte Hezus Krishti?

gjembi

Pse s’e dime ne cfare ishte Hesusi? :smirk:

Jesus.

Cecua

Dhe kane guxim te vene ne dyshim rolin e Hezusit ne suksesin e kapitalizmit perendimor.

anon28084293

Sipas lëvrimeve të mia, Jizusi yt ishte çifut nga nëna. Nga baba ishte gjerman-italian-shqiptar-spanjoll. S’dihet dhe aq mirë nëse s’beson përrallën e parthenogjenezës. Çifutët atëherë dhe sot e quajnë bir kurve dhe e përçmojnë sa të munden, përveç kur e përdorin si dordolec për të zhvatur kristianët amerikanë. Krishti ishte në kundërshtim të plotë me çifutët që asokohe, dhe i quajti “sinagoga e shejtanit”. Kjo është shkruar në biblën tënde të shenjtë. Sipas evolutionary psychology, Krishti u bë simbol i evropianëve pikërisht për t’i rezistuar parazitizmit çifut.

Revelation 3:9. I will make those who are of the synagogue of Satan, who claim to be Jews though they are not, but are liars – I will make them come and fall down at your feet and acknowledge that I have loved you.

gjembi

Nga baba ishte gjerman-italian-shqiptar-spanjoll.

Pra ti po thua qe s’dihej kush ishte i jati? Dmth s’e paskan patur keq hebrenjte meqe, sipas teje, paska qene kopil? (falme e zot per blasfemine).

Sipas evolutionary psychology, Krishti u bë simbol i evropianëve pikërisht për t’i rezistuar parazitizmit çifut.
:joy:

Se mos harroj, meqe qenke tek Bibla e re, hidhi nje sy Luke 4:17. Thone qe Krishti s’lexonte nga Bibla e re. Madje as nuk e shkruajti ate.

Shkaba

Kjo temë u sinjalizua nga komuniteti dhe është fshehur përkohësisht.

anon28084293

Kopil është fyerje për njerëzit fisnikë si ti. Për Krishtin dhe ne të tjerët s’është fyerje. Madje, nga pikëpamja etimologjike, kopil në shqipen e hershme dmth djalë; kopile vajzë. Kuptimet e tjera i mori më vonë.

E lexova Luke 4:17. Thotë mos ia prish kurrë gjembit se është mishërimi i fundit i Krishtit.

Ju të gjithë duhet të mësoni kuptimin e fjalës chutzpah (lexohet hucpa). Dmth shumë gjëra. Psh, ta bësh diçka dhe t’ia ngjisësh viktimës. Me rolin e çifutëve në gjenocidin e ukrainasve, Holodomor, Holocaust mund ta quash dhe karma. Mendoje njëherë. Çifutët janë aq të mirë sa në 5,000 vjet kanë bërë 0 miq dhe urrehen nga të gjithë. Sa fe kanë ardhur e ikur, askush s’është urryer si çifutët. Arsyeja s’është fetare siç thonë ata, ose sepse janë shumë të drejtë (si Xhuxh Sorra – George Soros) por se janë batakçinjtë më të ulët të njerëzimit. Shih ç’u punojnë palestinezëve në tokën e tyre. 600,000 palestinezë në Gaza ushqehen nga plehërat në një mënyrë që është shumë e ulët për dinjitetin njerëzor.

Shpjegimi çifut për chutzpah është ky. Dikush vrau prindërit e vetë, pastaj i lutej gjykatësit të kishte mëshirë për të se kishte ngelur jetim.

Chutzpah: po na shfarosin dhe po na quajnë kriminelë racistë. Në biologji përdoret shpesh. Për të shfarosur një peshk në lumenjtë në USA po përdoret një peshk tjetër që kryqëzohet vazhdimisht me të parin, derisa nga i pari s’ngelet asgjë. Të njëjtën gjë po u bëjnë mendjehapurve si ti. Po na përmbytin në altruizmin tonë që është vetëm virtyt i të bardhëve por që tani po ndihmon në shfarosjen tonë.

Chutzpah dmth të fluturosh aq ulët në maskarallëk sa askush s’dyshon tek ti se s’është e mundur të jesh aq i ulët.

Ariel Toaf është djali i kryerabinit të Italisë, Elio Toaf, si dhe associate professor në Tel Aviv University. Ai shkroi “Blood Passover” në italisht (përkthyer në anglisht) ku shpjegohet se dhe ajo e matzas me gjak s’është shpifje por fakt. Mund ta mendosh ç’i punoi qeveria izraeliane. Libri është në Amazon. Lexo “Jews must live” shkruar nga një çifut, Samuel Roth. Ai është rrondokop dhe vetë, por çifutët e tjerë ia morën çmimin e parë në rrondokopëri.

Një çifute kemi në peshk, Gaia, ajo hapi temën “Si mendoni, a duhet t’i pranojë qeveria shqiptare refugjatët?” Është e interesuar të dijë nëse shqiptarët janë të gatshëm të luajnë rolin e vetë në vetëshfarosjen e të bardhëve, siç ndihmuam në shpëtimin e çifutëve.

Jews are the proof that evolution has no goal.

anon28084293

I grew up in the 50ies and we Jewish kids had no idea that Holocaust had ever existed.

Truth needs no defense, Hollywood fiction does.

S’ka asnjë shenjë materiale të egzistencës së shtetit çifut në Palestinë. Megjithatë, burime të jashtme e vërtetojnë që në fakt ka egzistuar. Arsyeja? Sepse çifutët as që e vunë ujin në zjarr të sajonin monedhat e veta. Aq shumë parazitë dembela janë. Në biologji, paraziti është i interesuar në mirëqenien e bartësit dhe kujdeset t’i ofrojë ato që quhen përfitime të dorës së dytë. Çifutët janë një parazit që sistematikisht mundohen të shfarosin bartësin e tyre. Kjo është tragjedia e tyre dhe e bartësve. Në biologji, nëse një specie ose subspecie hyn në rrugën e specializimit, ajo ka vetëm një fat: do shfaroset. Çifutët janë specializuar në parazitizëm. Ky është specializimi që çon më shpejt drejt shfarosjes. Në fakt, të gjitha 111 përzimet që çifutët kanë pësuar në histori, nga pikëpamja biologjike janë shfarosje. Kur bota s’kishte komunikim, për ta ishte e lehtë: shkonin diku tjetër. Tani që bota është bërë kaq e vogël, e thotë dhe Sarah Silverman: po shoh ëndërra me furra dhe kampe përqendrimi.

Thjesht për faktin që çifutët janë specializuar (parazitizëm ose çfarëdo gjë tjetër) dmth se Izraeli s’duhet të egzistonte. Pse egziston? Sepse ia këput shpirtin gjermanit, qan si qyqe. Gjermanin e vret ndërgjegja dhe i ushqen. I njëjti muhabet me USA. A po i paguan Turqia dëmshpërblime Armenisë? Turqve u vjen keq vetëm për një gjë: që s’mbaruan ç’nisën.

P.S. Erdhi dita që shkoj në google translate të përkthej në shqip shumë fjalë që i di anglisht por jo shqip, dhe fjalë të zakonshme. Hera e fundit që fola shqip përditë ishte 1995. Më 2008 fola vetëm për pak muaj, dhe të gjithë vërenin theksin tim që kishte ndryshuar shumë. Dhe s’e bëja për finte si shqiptarët kur ktheheshin pas 3 muajsh nga Greqia.

anon63896856

Admin ke te drejte qe s’duhet ushqyer trolli por nganjehere eshte vertet acarues niveli i poshtersise. :rage:

rs8

Humor çifut : "Ska dyshim qe Jezusi ishte hebre, 30 vjeç jetonte akoma me te jemen, para te tjereve e mbante si te virgjer dhe ne fund hap nje biznes qe e shnderron ne multinacjonale. "

anon28084293

Jezusi ishte çifut. Ai mendonte se e ëma ishte e virgjër, e ëma mendonte se ai ishte zot, jetoi deri 33 me prindërit, mori biznesin e të atit.

anon28084293
gjembi

Erdhi dita që shkoj në google translate të përkthej në shqip shumë fjalë
që i di anglisht por jo shqip, dhe fjalë të zakonshme. Hera e fundit që
fola shqip përditë ishte 1995. Më 2008 fola vetëm për pak muaj, dhe të
gjithë vërenin theksin tim që kishte ndryshuar shumë.

E kam vene re qe e flet Anglishten si te jesh vendali. :+1:

anon28084293

Zbriti një engjëll në tokë. Pa një sallam. U habit, e mori dhe shkoi prapë në parajsë. Atje filloi po pyeste vërdallë ç’ishte kjo gjë. S’po i jepte karar njeri. Një engjëlli i vajti mendja. Të pyesim njëherë Shën Mërinë se ajo ka qenë në tokë dhe ndoshta ka parë. Shën Mëria u përgjigj “po të mos ishte për këto spangot, do thoja se është shpirti i shenjtë.”

Xixa-g

I nderuar Dr Toli,

jam duke ndjekur me shumë vëmendje komentet e shumta tuajat që ngjyrosin (pothuaj) të gjitha rubrikat e PPU. Me po aq vëmendje ndjek edhe reaksionet epidermike që ato provokojnë, komentet e polarizuara që ato ngjallin.

Bile, për hir të të vërtetës, dy apo tri herë kam ndërhyrë nga larg, duke ngritur flamurin e sinjalizimit. Si puna e atij arbitrit të linjës që ngre flamurin e tij për të sinjalizuar një ndërhyrje të gabuar, një pozicion jashtë loje. Besoj, nuk jam as i vetmi as edhe më i indinjuari… Kartonin e kuq e kanë të tjerë në xhep dhe mendoj, duke njohur ndjeshmërinë e tyre apo frymën e përgjithshme të këtij PPU-je të cilin e ndjek qysh prej vitesh gjithmonë nga larg, që edhe ai i bekuar nuk do të vonojë të vringëllohet… Puna e tyre!

E do shkoqur Doc? Personalisht, as më bezdis dhe aq më pak më entuziazmon opinioni i tjetrit, qoftë ai i kollarisur apo i përmjerë, doktor i shkencave apo analfabet. Pêrvoja ma ka shtënë këtë mani, pasi kam hasur nga të gjitha llojet, qoftë te kollarisurin analfabet sikundër dhe doktorin e përmjerë. Mes këtij prizmi mundohem thjesht të vlerësoj vlerën njerëzore, njerëzillëkun. Çka më brengos kur “ju dëgjoj” në këtë mexhelis është pikërisht, mungesa e tij - ngulmimi juaj të përçoni idetë që ju ushqejnë dhe venë në lëvizje, ndaj ndjeshmërisë të të tjerëve, sensi juaj i karakterizuar i abuzimit me durimin e atyre që rasti i ka sjellë aty pranë, mospërfillja juaj e thellë ndaj disa rregullave të thjeshta loje në këtë mejdan diskutimi.

S.V.P, harrojeni idenë se këtu jemi një rreth adeptësh të një Profeti, apo një tribu e humbur në shkretëtirë që kërkon me ngulm Atdheun e vet. Askush prej nesh s’është ngjitur në Mal për të sjellë tabllat e Ligjit të shenjtë… Hapni krahun tjetrit, mos bllokoni kalimin…

anon28084293

Nga komentet e mia mund të arrish lloj-lloj përfundimi për mua, por jo që po luftoj të quhem shenjtor moral. Krahu hapur është. Do ju ngre nervat dhe ca, dhe do më bllokoni. Pastaj do kthehemi të gjithë në punën tonë. Ju do ktheheni të besoni se këtu ka fjalë të lirë. Ose thjesht si model biznesi s’jua vlen më të mbani vërdallë një si unë. Jeni që jeni, bëni dhe si kampionë morali dhe durimi.

anon28084293

Më 1999 punoja me një kosovar nga Kukësi. Patëm këtë bisedë.

ai – po të isha unë djalë në të rit tim si ti, do shkoja të lija leshtë për lavdinë e kombit në malet e Kosovës.
unë – pse s’vete vëllai yt?
ai – vëllai im është budall.
unë – këtu budall jam unë, po mora mendjen tënde.

Pastaj mendoja me vete. Këtë ka Atdheu për mua. Më lëshon si qen koshash nëpër botë, më lëshon në zverk Lazër Stanin dhe të tjerë, s’u ngopa kurrë me bukë, libra, dinjitet. Tani ka lavdi të përjetshme dhe sorrat e maleve të Kosovës kreshnike. Për të tjerët më të ulët se unë ka bursa në Itali, pasuri të patundshme dhe gjëra të tjera tokësore të kësaj bote të ulët.

Kur isha në Bologna dhe po mundohesha të dilja nga mizerja ku më kishte katandisur Atdheu, shkoja shpesh në universitet të bëja letrat për shkollë. Rastisja të takoja shumë studentë shqiptarë. Të gjithë djem bejlerësh, e kishin marrë bursën italiane me dallavere Shqipërie, të gjithë më trajtonin shumë keq. S’mund ta pranonin kurrë që po mundohet të ngrihet një katunar si unë. Disa prej tyre ngelën, shumica absolute punë më të këqija se unë po bëjnë.

50% e kushërinjve të mi shqiptarë s’më flasin sepse s’mund ta durojnë që ua kam kaluar. E mendonin veten agallarë. Dhe tani që flas siç kam folur gjithmonë, me gjuhë të zgjidhur dhe me emrin tim, ata thonë ishallah semos e gjen me duart e veta.

Xixa-g

Ô Ilia (apo Ilir - si ta kërkosh).

Kujtesa më thotë se s’eshtë as hera e parë as edhe e vetmja që je shfaqur në këto viset e PPU. Mendoj se peshqit janë tolerantë dhe të durueshëm por nuk ja vlen aspak të luash sikundër bën me këtë durim.

Edhe sikur të arrijë ajo ditë që të bllokohesh apo pêrjashtohesh, besomë, nuk do të shëndrrohesh as në martir as edhe në profet!

Nga komentet e tua, i vetmi përfundim që del është se ti je dikush shpirtplasur, dufmbushur, zemërdjegur, xhanhelmatisur - i bindur se fajin ta kanë të gjithmonë të tjerët, me Atdheun “e dhjerë” në krye, çifutët në mes dhe Lazër Stanin në fund.

P.S: ata kushot e tu e kanë gabim kur të thonë “e gjeç me duart e tua”. M’a merr mendja se më kollaj e gjen nga dora e tjetrit - pos shtoj (me vonesë) edhe më shpejt.

anon28084293

Për ta ka më shumë shije po ta gjej me duart e mia. Nga duart e të tjerëve është bereqavez, por jo aq bukur si nga duart e mia. Kështu si flas unë, dikur kam dëgjuar shumë në Shqipëri. Kam një dallim nga ata. Ata pasi zbrazin të njëjtin mllef, kthehen dhe adhurojnë të lavdishmen Shqipëri.

Si i thonë fjalës, fakti që jam paranoik s’dmth që s’po përpiqen të më vrasin. I gjithë mllefi im s’i përgënjeshtron fjalët e mia.

Rregulloje dhe ca drejtshkrimin o atdhetar, se bën figurë shumë të varfër nëse ta kalon në drejtshkrimin e gjuhës së shenjtë shqipe dhe një tradhtar i çmendur si unë.

Po s’më bllokuat ju, do bllokohem vetë, me dëshirë (për të mirën e atdheut).

Shqiptarët dhe çifutët kanë një të përbashkët dhe një të veçantë. Të dy popujt vuajnë (ose kënaqen) nga Borderline Personality Disorder. Kjo është e përbashkëta, dhe shpjegon pse shqiptarëve u ngjit kaq shumë me çifutët. E veçanta është që çifutët janë të zgjuar dhe shqiptarët budallenj. Siç tha dikushja dikur këtu. Çifutët janë e zeza e të tjerëve, shqiptarët janë e zeza e vetes.

Xixa-g

Eh, more Ilo,
vetëm për këtë lloj shkëmbimi me ty ja vlen të dalë Papa në rubrikën “24 Karat”.
Për atë Jahve!

anon28084293

Po ju përdhunoj të gjithëve, në kuptimin intelektual të fjalës. Jetoni të gjithë në një flluskë të magjishme që u falet vetëm fëmijëve në Krishtlindje, kur besojnë në Babagjyshin e Vitit të Ri (si i thoshim ne asokohe). Ndoshta ky përdhunim intelektual shkrep ndonjë shkëndijë në trurin e atyre që s’janë bitisur 100%.

Xixa-g

I mjeri ti…

si i tha ai djali Zotit?
“Fali At… se nuk dinë se ç’bëjnë!”

anon28084293

Tani është harrikejni Methju këtu në Orlando, Florida. S’po ma mban të merrem me qitape, merrem me
pa-Xixa-g.

Xixa-g

Hajt shnet ô Limja Tolit.

Hera funit qi po t’begenis, për at’ fé.

Ishalla t’merr ajo era marrë … et t’mos pafshim mo syfetin!

peshku