Dashuria

48 postime 2894 shikime 8 nëntor 2019 në 09:02 e pasdites
xhatani

Dashuria
Eshte me sy te kalter
Qe prej detit , pret ti vijne dallget e fatit
Ose kalorsi qe ngjan me silueten time
Ta perqafoje
Ne mbremje
Kur aq prane valvitet
Flamuri me buzet ne ngjyre
Gjaku.
Falmeni qe mbeta sinqerisht
Atdheu…

( Xha Tani ) live cerrik city

InkuizitoriMoth

xhatani

Eh llastqet , asokohe I bonin kalamojt e lagjes I bonin tek gomisteria , e vetmja qe ishte te axhensia e cerrikut. Pastaj vone , nga vitet 2000 , nje tip aty , me Moshe gati 40 vjec , I gjuajti Sali Berishes ne nje miting qe beheshin per zgjedhjet. Pas kesaj , SA here we vinte Berisha ne Cerrik , kte tipin e mbante policia ne rajon , pastaj kur berisha ikte , e lirojshin.

InkuizitoriMoth

ashtu he, po atehere pse kjo ngjyre ne nje vjershe qe vlerson ngjyren e kuqe te deshmoreve ne bulevard? (jo ne bulevard te Cerrikut)

xhatani

Epo ajo eshte poezi , ndryshe nga realiteti. Gjithsesi , ngaqe pash llastiqet , andaj my kujtua ai tipi.

InkuizitoriMoth

Poezia nuk eshte sajese, siç rendom kujtohet, poezia eshte mbirealiteti qe eshte me real se realiteti.
(realiteti eshte i deformuar dhe falsifikuar pas Renies, prandaj nuk merret vesh mer jahu se kush ka te drejte mer jahu, PD apo PS, e kaltra apo e kuqja, etj. Ne kete situate vetem Marloni ka te drejte, ose vetem Marloni e ka te drejte, vetem Marloni eshte real)

Alba2265

Syte e zinj,vetullat kaleshe mbizoterojne si simbole bukurie ne poezine shqiptare gojore dhe te shkruar .gojet e liga thone eshte influence e poezise perse si etalon I poezise orientale .

Alba2265

Keto vjersha duhet ti paraqesesh per konkurrim per cmimin Kadare.

xhatani

" Poezia duhet te ndale depresionin social-shoqeror ku eshte ngerthyer Shqiperia.
Duhet te dale nga skutat , zgripi ku qendron prej dekadash.
Te deshmoj se njeriu nuk meriton kaq masiv mjerimi shpirteror "

( Marre nga Epitafi , I Shoqerise Letrare Anonime… * Ngjyra e frymes dhe Sektit * )

xhatani

Pastaj cmimi Kadare ben Reaksion Nuklear ne Poezine e Xha Tanit , fatmiresisht o dashamir te Shendetshem Pan Shqiptaresh.

• Kadare Eshte Nje Shkrimtar I Madh. Por Nuk Eshte Nje Shqiptar I Madh -

Kte do ta them dhe mbroj me kokfortesi sa te jem gjalle.

InkuizitoriMoth

Gete, nje shkrimtar i modh, dmth nje gjerman qe e ka te modh, nivelin me te larte te poezise e arriti ne fund te jetes tij nen ndikimin e poezise perse (Hafizi), e cila ka formuar edhe poetin tone kombetar te modh.

xhatani

Nuk e di. Po fojlshim per Kadare , I cili nuk spikati per Poezine furishem dhe mirfillshem ne raport me Bacen , te modhin Dritero.

InkuizitoriMoth

por kadare spikat ne proze, dhe raporti kadare-dritero eshte si raporti proze-poezi, PD-PS, bojqielli-kuqe etj.

xhatani

E kishim diskutimin nese poezia ime te mund te merrte Cmimin Kadare. Por une ja dhuroj qindra familjeve te varfra ne Cerrik. Nje poezi timen e shkembej me nje thes miell per te varfrit e qytetit Tim ktu ne Cerrik.

xhatani

Gjithsesi , besoj I modho , se edhe ti vet duhet ta dish se “Nobeli’ Kadare” qe sa te jem une gjalle nuk e merr kurre , ne Paris mberriti me Carter e shokut tone te ndjere , Ramiz Alia. Perndryshe , po ti referohemi filmit me fam boterore , " Njeriu me Shenje " do kishte perfunduar I vrare nga nje tip si Toni Montana aty Mrs refugjateve te shumte ne cadra. Sepse fatkeqsisht , Jo te gjithe e kane admiruar Kadarene edhe ne komunizrm , e aq me teper neper ikje…cifutshe sic ishte rasti I atij shkrimtarit kubanez qe eluminoi montana

InkuizitoriMoth

o xhatan, po qielli i Cerrikut qeka bojeqielli more derezi (edhe vetullzi, sy kalesh, etj).

InkuizitoriMoth

diskutimi yne eshte nje çike konfuz, me mire me thene poetik, por kjo nuk do te thote se nuk po themi gjera pa lidhje midis tyre. Psh ti thua qe poezia do i jape buke me ngrene Cerrikut, poezia do i siguroje miellin. Kurse une them shume dakord per miellin, por vetem se behet fjale per nje tjeter lloj mielli, behet fjale per “milli”-n qe ka efekt mbi mendjen dhe jo mbi stomakun.

Pra dikotimive qe vura ne dukje me pare: poezi-proze, dritero-kadare, majte-djathte, kuqe-bojqielli, PS-PD, i shtohen analoget e tyre: “milli”-miell, mendje-stomak.

Te gjitha keto dikotimi perfaqsohen nga dikotima themelore: Teksti-Konteksti, ku Teksti dhe Konteksti jane ne konflikt dhe nuk merret vesh kush eshte teksti dhe kush eshte kontektsti per çdo situate dhe çeshtje, edhe per muhabetin tone. Njeri i bie gozhdes, e tjetri patkoit, i vetmi qe orientohet mire ne kete situate eshte Marloni, ne dashur padashur punojme per te, per muskujt e tij, per Muskulin e tij.

InkuizitoriMoth

qe ene magazinieri i “millit” i adhuruar nga intelektualet e shquar disidente kunder diktatures se urryer qe nuk lejonte liri “milli” dhe pilli:

Arban

Domethene, edhe i Mothi e pranoi qe e ha Muskulin e Marlonit, megjithese qendron siper tij. Ne te vertete, gjithnje e kam menduar kete. I Mothi vertet rri ngasiper Marlonit, po eshte si ajo e ndenjura “on top”. Dallimi i vetem i te Mothit nga ne te tjeret eshte se ne e hame ate te Marlonit ne pozicionin e rendomte ngaposhte te misionarit.

InkuizitoriMoth

po ta hani ju, e kom honger edhe una megjith çuna, sepse pallimi me i modh i Marlonit eshte mentaliteti individualist i demokratit t’modh: gjithsecili koke me vete. Por ne te vertete nuk eshte keshtu, sepse individet jane te lidhur ndermjet tyre nepermjet fijeve te publikes. U pallu njoni, u pallune te gjithe.
Pra ndryshimi eshte se ju hingellini nga qefi, ju duket se beni demokratin e modh liberator duke lujte nen Marlon.

xhatani

Vallaj ma Beni hallall , por mendoj se edhe ne kohen e Migjenit , kjo historite me te hongme kane pas vendin e vet , ndersa ndjese serish kyt Marlonin nuk e njof. Zoti me meshirofte edhe per naivitetin tim meskino-provincial dhe aq me teper Puritan…Qoft e afert Dita kur ta njof kte Marlon Brandonin.

InkuizitoriMoth

neqoftese ti nuk e njef Marlonin, nuk prish shum pun, te njef ai ty! Ose e njef Stalker dhe albanoid, per ty!

xhatani

Jo ngaqe sa here hapen diskutimet ne lidhje me te hongmet nga para ose nga mbrapa , papritmas shfaqet si ylber Marloni. E cuditshme dhe njeherazi e pashmanshme.

InkuizitoriMoth

nga çdo pemë në kopsht do të hani, por nga pema e njohjes të së mirës dhe të së keqes nuk do hani.

xhatani

Ah sa te thella paskerkish qene kto Pune ? …

InkuizitoriMoth

s’do mend qe jane te thella, pranej duhet te japesh prova qe je ne gjendje te “njofesh” me thelle se Marloni qe te mbarosh Punen e veshtire te njohjes se Vertetes ne thellesi.

xhatani

Po jam gatu shok ! Nese keshtu eshte shkruar ne kibrin e shenjte , atehere une pranoj te prezantohem me Marlonin brenda ne shpellen e erret , mbushur me arome baruti…

InkuizitoriMoth

ti je poet, por çeshtja eshte shum me e thjeshte se poezia barok dhe rokoko. Çfar shkruhet ne librat e shenjte, eshte e shkruar ne zemren tone ne radhe te pare, dhe ne radhe te dyte eshte e shkruar ne krijim, e ne gjerat e perditshmerise (po te dish te shohesh e te lexosh gjerat qe te rrethojne, ose me sakte po te duash te shohesh). Poetet vertet te mdhej shkruajne poezi me shikim ne ecje e siper, nuk shkruajne.

Ne rastin tone eshte e shkruar ne histori dhe ne çfar ndodh per dite qe njeriu eshte i obsesionuar nga seksi, nga e hongermja e Marlonit dmth.

Nje her isha tu bo sullaco nga Vorri i Bomit. Nga pertej avllise se nje shpie te vjeter tiranase (me qerpiç e balte - thote poeti), erdhi nje ze gruaje qe tha mes zhurmes se pjatave dhe gagaritjes se patave:

u pallum dje tu honger!

xhatani

I modho ti e din qe Shqiperia eshte si afrika pak a shume. Ha pa lek , fli pa breke , eshte nje shprehje qe po qarkullon knej kto ditet e fundit.

Arban

Domethene ndryshimi eshte qe ne hingellijme, ndersa ti nuk e shpreh qejfin me hingellima, e mban permrena. Ndryshim i moth qenka.

xhatani

Shprehja qe duket SE te ngacmoi Arbano eshte ciltersisht e dlire , e paster , e brishte. Kjo ngaqe pijedashesit e shumte praktikojne sistemin e " veresies " andaj thote nje pjese -ha pa leke- ketu eshte llafi. Ato pastaj , te perbrendeshmet , ngamrena ngajashte I takojne sistemit metropolitan. Periferite e shkreta vetem ne televizor I shohim kto ngasje pro altruists evropiane…

Arban

Jo xhatano, jo, duket qe je disi i ri ketu. Per shembull, nuk e thithe perse Alba me zamete dhe e ftohur ngambrapa (kam shume dyshime qe ftohja i ka kaluar edhe nga para, po per hir te lidhjes se fjaleve nuk po e shtoj - e kam fjalen qe kjo ngambrapa lidhet jo vetem me ftohjen, por edhe me zametet) permend gjithmone ate punen e cmimit “Kadare”. Nuk e del e keqja qe, me gjithe idete gjeniale qe jep per mbrothesimin e memedheut, ende mbetet anonime, ndersa nje tjeter ish-peshkist i cili e perdhunonte ne grup Alben me zamete e te ftohur ngambrapa, po asokohe ftohja nuk i kishte kaluar ngapara, po behet i njohur e po fiton cmime, perfshire edhe “Kadare”. Ja pyete te Mothin te ta thote per cilin eshte fjala, se ai e ka pasur shok dhe e ka marre malli per te.

xhatani

I ri jam te keqen xhatani , dhe ca gjera apo kode si te thuash nuk I deshifroj dot. Gjithsesi , nga informacionet paraprake qe kam , kete muaj , me gjase do kaloje ketej pari nje grup I deleguar I P.P.U. Druaj Mrs tyre mund te jete dhe I modhi, pervec gjembiit , sepse misioni Im eshte ti pres diku nga Papri dhe ti udheheq drejt Belshit.

Arban

Shpresoj mos mbetesh dhe ti në pritje te Godose a t’u bëfsha, sic duket se ka mbetur i Mothi në pritje te atij mikut. Shpresa dhe vjehrra vdesin te fundit. Nuk e di per vjehrren, por shpresa e te Mothit eshte ende e gjalle, me gjithe goditjet e fuqishme qe ka marre. Pse thua ti se vazhdon ende te endet ketej pari i Mothi. Ja ajo shprese ende e gjalllë e mban gjallë te Peshku.

InkuizitoriMoth

shume i modh eshte ndryshimi, eshte sakte ndryshimi i nje kurve pazari qe hingellon nga qefi kur e pallojne, dhe nje vajze qe e perdhunojne me zor.

Por fatkeqsisht nje kurve nuk e kupton ndryshimin, ndryshe si do te qe kurve hingellitese?

Arban

Mire, mire, po thelbi mbetet i njejte, edhe ti pallohesh, megjithese si vajze e ndershme johingellitese.

xhatani

Shume mire. Tani I modhi Ka per te treguar fije per pe gjithe historite e trilluar qe merr shkas nga e verteta plot ngjyra e diteve tona. Ose le te shfaqet I plote vet kreu , Marloni , nese egziston dhe qe nuk eshte legjende , sic kane filluar te flasin ne vesh ktu tek peahku.

InkuizitoriMoth

per kurven hingellitese thelbi eshte pallimi si mekanizem bielle-manivele, se po te konsideronte thelb gje tjeter, atehere nuk do te ishte kurve.

Arban

I Mothi eshte i zene me historine e ne kurvave hingellitese dhe te vetvetes si vajze e ndershme johingellitese qe perdhunohet nga Marloni. Si duket me gjalpe, meqe nuk hingellin.

xhatani

Ne ktej nga provincat rurale “kurvat” I shohim si te deklasuara , ose me biografi te keqe. Ndodhte ne kohen e Enverit qe nje vajze te ikte disa dite nga shtepia. " Doli ne cete " thojshin…

InkuizitoriMoth

nuk ka histori, ka vetem nje fakt qe ti je nje cope maskarai, perfundimisht.

xhatani

E dija qe nje dite me shi vjeshte , ne aksham , do mberrinte nje Kompliment , Jo per mua , por per komentuesin me lart meje. Shpresoj qe dybashkefolesit , tash e tutje te merren me Poezine e rradhes , ose ne fundjave te levizin bythen dhe te bejne nje xhiro ktej nga Nahija jone. Nga Cerriku ne Belsh 11 kilometra Jane… Keshtu qetesoheni dhe shplodheni njeherazi… Une ju pres. Welcome.

Arban

Ma çorre maskën përfundimisht. Megjithëse unë e pranova vetë që ne jemi kurva-maskarenj, ndërsa ti çupkë e turpshme dhe e pafajshme. Po veçse shpreha mendimin që Marloni ty jo vetëm të përdhunon, por edhe të mëshiron, prandaj ta lyen me gjalpë. Sepse përndryshe, në mos nga qejfi, si ne kurva-maskarenjtë, të paktën nga dhimbja do kishe hingëllirë dhe ti. Tani të kam rixha shpjegoja pak Dafnes së kulturuar se kush është Marloni dhe se si atë të Marlonit e hanë njësoj pavarësisht sistemit jo vetëm kurvat e çupkat e ndershme, por edhe të përgjedhurit e kombit kapitalist të “Zastavës” dhe gabelët e komunizmës.

xhatani

Dhe historia vazhdon , bardh e zi bile.

InkuizitoriMoth

1234567890

xhatani

Nona ime Ka vdek , gjeft rrafmet 15 vjet me pare. Po deshe po I coj nje mesazh virtual , se do do e marre apo Jo ? Por ti I forte je vallaj… Se kuptoj nje gje , ckane te gjallet me te vdekmit.