Bob Dylan fiton Çmimin Nobel në letersi!

73 postime 5403 shikime 13 tetor 2016 në 07:16 e paradites
STALKER

Sapo!!

:heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes:

BeluliXVI

ne çfare gjinie e fitoi nobelin ky : poezi, proze e gjate apo proze e shkurter ?

Ismail Kadare do fitoj mtv awards 2016 !

Fikret

mos.
ça na bone.
na hapi pune tashi.

Albano-id

Nje menyre per tia kthyer letersine masave

peshkuikuq
BeluliXVI

muzikant i mire por i eklipsuar, shpesh padrejtesisht, nga suksesi dhe popullariteti i padiskutueshem i Beatles, aso kohe.

Tirona-4ever

Fiqo, hudhu tashi. Dhe po s’ia dedikove Noblin peshkut, harram e pac z. Trump.

Ej po Ai e boni burrash. Ne tullum presidentlliku, po zgjedhjet mahen diten e flamurit te Fiqos. Nuk koritem un me te, tha. :stuck_out_tongue:

Momo

Nje miku im italian, fan i cmendur i Dylan, shkroi menjehere ne FB “Pessima cosa” - “Gje e keqe shume” :grinning:

STALKER

U be viti i dyte rradhazi qe Juria shkon, per fat, ne kete drejtim. E kish bere kete gje edhe ne 1997, me Dario Fo (qe vdiq dje), aktor e shkrimtar njeheresh (i cili perdori teatrin si “arme de guerre” -arme lufte). Po e ben tani dhe me Bob Dylan, sikurse vjet me bjellorusen Aleksieviç (po aq shkrimtare sa dhe dokumentariste (gazetare) e shkelqyer !)…
Jo rastesisht Agron Tufa kish permendur Svietllana Aleksieviçin apo Dario Fo si "profile te rendomta nobelistesh": Tufa eshte shkrimtar konservator qe e shikon letersine si institucion elitar, te mbyllur per “njerezit e profesionit”. Me siguri, sot do kete menduar te njejten gje per Dylanin.
Por per fatin e keq te Tufes (dhe fatin e mire te Letrave, ne pergjithesi), Akademise suedeze i ndodh te beje here pas here hapje te tilla si keto dy vitet e fundit.

Aferim i qofte!

squarepusher

m’u be zemra mal!

del-ta

vitin tjetër i takon kimete kardashit nobel-i !

STALKER
squarepusher

nuk mendoj se ka qene i eklipsuar ndonjehere. profili i tij ka qene teresisht ndryshe nga ai i Beatles. per me teper ne lemin e kant-autorit eshte me i famshmi dhe me i rendesishmi.

Fikret

Vallai jam dakort ti japim jurise çmimin Dylan per ket akt.

squarepusher

nuk dime a ka ardhur ne shqip Dylan, pervec ca teksteve tek-tuk neper revistat letrare. me duket se dhe Genc Mucollari ka perkthyer ca te botuara se fundmi. do shoh mos gjej ndonje gje.

elirat

Pff… s’di c’te them… Shume dakord me zbehjen e kufirit mes letersise dhe muzikes, por Bob Dylan? Ku mbeti Leonard Cohen (se s’po guxoj te shkoj te Nick Drake a ndonje tjeter)?

Momo

Me thene te drejten, mendoj se Dylan eshte shume me lart se Cohen si kantautor.

Pastaj ne lidhje me zbehjen e kufijve, kur Nobel-i per ekonomine u dha per teorine e kontratave (pra per dicka qe eshte me shume ligjore sesa ekonomike), nuk duhet te habitemi as per kete. Megjithate, une personalisht nuk jam dakord per zbehjen e ketyre kufijve.

STALKER

Me thene te drejten, mendoj se Dylan eshte shume me lart se Cohen si kantautor

Dylan ka qene dhe eshte me lart se të gjithe dhe kaq eshte ky muhabet

kapo

Leonard Cohen: At a certain point, when the Jews were first commanded to raise an altar, the commandment was on unhewn stone. Apparently, the god that wanted that particular altar didn’t want slick, didn’t want smooth. He wanted an unhewn stone placed on another unhewn stone. Maybe you then go looking for stones that fit. …Now I think that Dylan has lines, hundreds of great lines, that have the feel of unhewn stone. But they really fit in there. But they’re not smoothed out. It’s inspired but not polished. That is not to say he doesn’t have lyrics of great polish. That kind of genius can manifest all the forms and all the styles.

kapo

In an interview following the announcement, Danius elaborated on the Swedish Academy’s decision: “He is a great poet in the English-speaking tradition, and he is a wonderful sampler — a very original sampler,” Danius explained. “For 54 years now he has been at it and reinventing himself, constantly creating a new identity.”

And for his work, he has been amply recognized by critical community. Dylan has won Grammys, an Academy Award, a Golden Globe and a Medal of Freedom, the highest civilian honor in the U.S. Now, to that trove of honors Dylan has added a Nobel.

Lizander

Une Dylanin e kam pa 2 here ne koncert dhe me eshte kriju nje fare antipatie (ndonese heren e dyte me pelqeu me shume se te paren). Cohen vetem nje here po ishte dicka thjesht e magjishme. Duke qene se nuk po flasim per letersi ne sensin rigoroz te fjales, une do ia kisha dhene Cohen per anen muzikore dhe interpretuese. Po ne se shohim angazhimin, atehere e meriton Dylan (nga te gjallet). Dhe kjo e dyta vlen me shume per jurine e Nobelit.

Uee car koicidence, tani po jep radio “Dance me to the end of world” te Cohen

unikpahapesiraishkurter

me vjen cudi qe shqiptaret brofin nga gezimi per bob kengetarin,nderkohe qe Kadare ishte i dyti dhe ju be padrejtesi. Bob nuk e arrin kurre nivelin Kadare. Vepra e Kadare eshte madhore dhe kerkon ti dedikohesh per gjithe jeten ashtu si beri kadare. ndryshe nuk arrihen kurre kryeveprat e kadarese. kadare nuk u mor as me kritike as me muzike.

BeluliXVI

ok. ja ta sqaroj me mire se cfare dua te them. -shiko, Beatles fituan aq shume popullaritet te masat.:stuck_out_tongue: , saqe eklipsuan te gjithe muzikantet e asaj gjenerate, (jo vetem Bob Dylan). ose ndryshe mund te themi qe muzikantet e asaj periudhe nuk morren vemendjen e merituar te publikut per shkak te dominimit total te Beatles…
edhe kur mender pirdhnin Beatles (si p.sh kenga Obladi-Oblada, kenge per nivelin e femijeve te kopshtit kjo), publiku automatikisht e quante perle, muzike hyjnore.:smiley:

ndersa Bob Dylan, nje kantautor qe zakonisht shkruante tip baladash, here depresive ku ankohej papushim :grin:, here te kendshme… megjithate ka bere ca kenge te bukura. duhet thene qe Bob Dylan ka shkruar kenge edhe per muzikante te tjere te shquar, p,sh Jimi Hendrix

Pjetermustakuqi

Na asht msu veshi me ritmin e gun’s and roses per ket kangen.

gjembi

Nuk e besoj. I takon ketij tjetrit.

unikpahapesiraishkurter

ka ardhur dita e qametit si mund te marre nje kengetar cmimin nobel per ca poezi “novatore”, sado te mira qofshin. a mund te krahasohen me vepren gjigande te kadare??? te gjithe ata qe gezojne per bob jane pa dyshim letrare amatore qe nuk njofin specifikat e studimit te veprave letrare dhe nuk e kane idene cilat detaje karakterizojne nje shkrimtar te denje.pika qe su bie.

BeluliXVI

po e drejte. gun’s n roses , shenuan goxha hit ne vitet 90-te me kete kenge. dhe nuk eshte i vetmi version disi ndryshe… eshte kenduar edhe nga muzikante te tjere me pare.

Ardian_Hoda

Bob Dylan eshte quajtur heret “poeti amerikan”…per mendimin tim ai e meriton, pasi eshte i rralle ne mos i vetmi (te tjeret si l cohen etj as qe nuk i afrohen fare…vetem jane munduar te kopjone ) qe nderthuri jo vetem poezin me muziken por edhe prozen apo tregimin…dhe per me teper i interpretoj atto si “the one and only BOB DYLAN”. Ndoshta eshte i vetmi kengetar me ze jo profesional por gjigand,dhe me tingujt e kitares, harmonikes apo pianos qe ben te thjeshten te tregoje madheshtine e saj…

Donald_theClown

" Cmimi me i larte se jeta " ( Kapiteni Klos ). Bob Dylan Nobel ne letersi ??? Not a big fan. What’s next ? Shukri Xhelili " Kepucen e Arte " apo Sarah Palin " Oscar " ? - P.S. Ticketmaster just notified me : Congratulation ! You are going to Jon Bon Jovi concert : This house is not for sale tour . Lucky me !

peshkuikuq

Boooh, si mund të kuptohet kjo?[quote=“Lizander, post:21, topic:505”]
Une Dylanin e kam pa 2 here ne koncert dhe me eshte kriju nje fare antipatie
[/quote]

ahahahha, po i bie mohit ashiqare vedit :stuck_out_tongue:

ada

Duam vitin tjeter Cmimin Nobel per Zhuliana Jorganxhin!

squarepusher

nuk jam dakord me asnjerin prej konstatimeve ne kete koment (as ate per Obladi). Beatles nuk kane asnje lidhje me Bob Dylan pervecse kane qene bashkekohes ne kulmin e veprimtarise se tyre. ka pasur hapesire per keta te dy dhe ca te tjere, pa eklipsuar njeri-tjetrin.

Ardian_Hoda

nuk e di moshen …dhe kohen e ketyre qe me teper me vjen keq se flasin para kohe ose duke pare vetem “kopertinen” e B Dylan. edhe keto perkthimet e disa kengeve te tij ne shqip, ska gje te keqe, pervec se nuk e kuptoj nese i ka nxjerre ketu per te treguar cfare. “like rrolling stone” eshte cilesuar disa here si kenga me ebukur e shekullit…(cdo text i dylan eshte nje proze, nje poezi, nje tregim me kuptim te thelle…ndikimi i permbajtjes se kengeve te tij eshte qe nga thjesht dashuri…deri ne politike e filozofi…ato kane ndikuar dhe kane frymezuar jo vetem njerez te thjeshte, por edhe artiste te tjere te mdhenj, muzikante, shkrimtare, …deri aty sa ai ka krijuar rrym te vecante)vleresimi eshte bere mga shkrimtar e artiste analiste kritike etj…per ju qe nuk e njihni mire do ishte me mire te Google shume se perndryshe treghet lehtesia qe merren gjerat ne pergjithesi dhe duke folur para kohe vazhdon behen gabime dhe humbitet rastesia per te ditur me shume…peace.

BeluliXVI

ska problem. nuk eshte e nevojshme te biem dakord.

Ardian_Hoda

lizander…pse e ke pare dy here kur ste pelqeu heren e pare…ki parasysh nje gje…dylan nuk eshte show man. gruaja ime me tha te njejten gje pas koncertit. por i dhashe te drejte se kurre skish bashkuar emrin e tij me kenget qe kish degjuar. rruges per ne shtepi i vura kenge te dylan pa i thene se kush eshte… kur arritem ne shtepi me tha ;shyqyr qe vure muzike ne makine qe na kenaqe :). dua te them qe shume kengetare ne koncerte kendojne kenge te albumeve te reja dhe rralle te vjetra…e sidomos dylan ka 100ra kenge te tijat dhe eshte akoma ne action. shume grupe te medhenj kendojne kenget e t ij…megjithate mos u dorezo…degoje shpesh…meqe je edhe i letersise mundohu te degjosh textin…e di qe eshte pak i veshtire te kuptohet kur kendon…personalishte eshte my favorite artist.

squarepusher
  1. shqiptaret ne pergjithesi flasin gjuhen shqipe
  2. ka shqiptare qe dine shume mire anglisht (keta mund t’i shijojne ne origjinal)
  3. ka shqiptare qe nuk dine shume mire anglisht (keta mund t’i shijojne dhe ne shqip)
BeluliXVI

ore ka shkruar ndonje liber Bob Dylan, apo gjendet vetem ne kaseta, cd dhe mp3 ?

Donald_theClown

Fjalia e fundit eshte fjalia me me vend qe ke thene. Theksi tek " PERSONALISHT " ( pa E ne fund). Ma bo hallall se nuk njifemi, por nuk ka arsye t’i zvoglosh bashkbiseduesit me terma : ju qe nuk e njifni, dhe ne qe e kemi pas me i lagje etj, etj. Une mund ta google per dy jave rresht, mund ta degjoj 24/7 deri sa te me plasin veshet. Ne rast se ne fund nuk me ngjit, nuk do te thote se nuk mor vesh nga muzika ose bota ne pergjithsi. Isoj si me te thone une ty nigjoje Justin Bieber ose dike qe ti nuk e vlerson dhe do te mushet menia pse ka 50 million twitter - ndjekes. Peace out !

squarepusher

@BeluliXVI
kryesisht vetem tekstet e kengeve. duhet t’i kete dhe ne forme libri, ma do mendja.

STALKER

squarepusher

thote Tom Waits:

“It’s a great day for Literature and for Bob when a Master of its original form is celebrated. Before epic tales and poems were ever written down, they migrated on the winds of the human voice and no voice is greater than Dylan’s.”

Ardian_Hoda

jo ore keto perkthimet me pelqejne…vet sdo i perktheja dot kurre kaq mire…faleminderit…jam shume kurioz ti degjoja si jane kenduar…po ke ndonje ide ku mund ti gjej, flm

Ardian_Hoda

patjeter agree 100%

STALKER

Jo jo, eshte me e ngaterruar se kaq: nese ti e degjon “sa të plasin veshet” Dylanin dhe prap mendon se nuk ja vlen, jo vetem qe do të thote se nuk merr vesh nga muzika, por edhe se:

• ke ende shume e shume pune për të bere
  • ose je perfundimisht i pashprese

:slight_smile:

Tirona-4ever

Thuhet se Ismaili ka filluar urgjent leksione kitare.

Donald_theClown

Thanks Einstein. Po nuk shkrujta " nuk ja vlen " por " nuk me ngjit " ( mu, personalisht ). Big difference. " One man’s trash other man’s treasure ". Dhe falemnerit per leksionin muziko-shpresor.

korriku

hi Qemol Avdija, good to see you here:slight_smile:

Askush_Askushaj

Padiskutim qe eshte poeti rock me perfaqesues dhe e ka hak nobelin.
Personalisht mendoj se si cilesi teksti Morrison eshte shume me lart.

BeluliXVI

Qemolo, kam vene re qe kujt i pelqen roku klasik, p.sh muzika e ‘‘Deep purple’’ apo me pas ‘‘Dire straits’’ etj, nuk para i ngjit muzika e Bob Dylan, pervec ndonje kenge te caktuar… te njejten ndjesi kam une edhe per muziken e Dylan ; nuk me ngjit, ose kur ulem me nge te degjoj muzike, nuk me shkon mendja te Bob Dylan.
-tashi e di, ka psikopate qe nuk e di nga u buron e drejta dhe me seriozitet te plote guxojne te na klasifikojne : ‘‘ti nuk merr vesh nga muzika’’ ndersa ti tjetri, po ti… edhe Bethoveni do te nguronte te bente tilla ndasi, per arsyen e thjeshte se muzika eshte ceshtje, personale, pelqimi.

nejse , debila qe sdo marre seriozisht. te pershendes…

Askush_Askushaj

Belul. Te sugjeroj te degjosh cover te kengeve te Dylan, dhe do te te pelqeje.
Shkroi kenge te mira me tekste shume te mira dhe i kendoi ne menyren me te keqe te mundshme.

Askush_Askushaj
BeluliXVI

mua me pelqejne disa kenge te Dylan. po kjo puna e muzikes ngjason pak me futbollin… dmth, qe ne moshe te vogel kur fillon e kupton pak nga futbolli dhe vetvetiu behesh tifoz me Flamurtarin.:grinning:, iku mbaroi… le te lozi Tirana apo Partizani e ku di une si Brazili i viteve 80-e… une vazhdoj me Flamurtarin !! sme ngjit tjeter ekip.

pra kur kuptojme nga muzika, le te themi ne moshen 10-12, 13 vjec, dhe formatohemi duke degjuar nje muzike te caktuar te asaj periudhe qe na pelqen, zakonisht ngelesh besnik dhe nuk te hyjne ne vesjh te tjeret. dhe kjo sdo te thote qe te tjeret bejne muzike te keqe.

p.s: te njoha nga zeri/ o ballcekan shpatullgjeri:stuck_out_tongue:

Donald_theClown
  • Ti thu qe pasticja mund te jete gjelle shume e mire, po mu nuk me pelqe. - Jo,jo, po ta hash me vemendje dhe me kujdes, me siguri DUHET te te pelqeje. Me qe jena ke Deep Purple : Kam pas i shok (rip) qe cunat e xhajes vet(ata ishin kater haha), cuna shume te njof ne Tirone vdisnin per DP dhe e kishin shkrujt ke dy faqet e murit te dhomes vet me shkronja te mdhaja DEEP PURPLE. Kur ia u shef motra e madhe, e ikme ke burri, merr ikove me gelqere dhe donte me iau prish. Keta e shifnin dhe qeshnin : HAHA, na e bone akoma me te bukur se tani duket me moderne, si fetigue me demek .PS : Mu pasticja me pelqen.
Aquamarine

Ndjej keqardhje, sinqerisht, jo thjesht per Kadarene, por shpresoja te pakten per shkrimtare si Philip Roth apo Murakami. This is humiliation, dhe kjo jo per faktin se Bob Dylan nuk eshte i zoti ne artin e tij.

46and2

Ne kujtimet e Tom Petty-t Bob Dylan ishte njeri i thjeshte, i dashur dhe qe improvizonte vargje pa fund.
Eshte bukur qe nje lirik muzike fiton nje cmim letersie, do kisha dashur ta fitonte edhe Morrison nje te tille.

Pjetermustakuqi

Bob Dylan shok i mire,po un s’e njof. Kur bana une ushtrine,ai e pat maru. :smile:

Tirona-4ever

Ec se do e keni deputet vitin tjeter. :stuck_out_tongue:

Ardian_Hoda

Belul, mesa di jane bere nja dy filma duke u bazuar ne historite/ ne vargje proze te bob dylan. ai mbase i sistur nga ngjarje teverteta…psh “hurricane…smth” …sic thashe textet e tij jane shume kuptimplote dhe filozofike qe ngacmojne qe dashurite e thjeshta tek jeta e filozofia politika etj…nganjehere nje strof me kater rrjeshta e tij te jep ndjenjen e 10 faqeve te nje libri…pastaj kur bashkohen edhe me melodine ato vargje kane bere njerez artiste e muzikante te japin kenaqesin duke i iinterpretuar si clapton, beatles, gns n roses, stones, metsallica, marley, etj etj…dhe jehona eshte kudo ne bote…po mendon qe letersia i perket vetem romanit apo noveles une nuk mendoj ashtu…mbase jam gabim sepse une jam me shume muzikor o letrar, jo letraro muzikor :)…peace

del-ta

robi po degjon bob dilan __ duhet të jetë në prag të vetvrasjes! kulturjarët:rage: e karegorise bob dilan janë si puna atij tipit- po ajo nuk njihte danten mo:scream: vari bidonat:astonished:,është bërë nobeli si çmimet e neim çilit

Ardian_Hoda

nese mendon te njejte edhe per njerezit qe degjojn bethoven e moxart…apo lexojne sheaksper e tolstoj…e ke gabim…arti sado i vjeter apo “jashte mode”…mbetet art…peace

Ardian_Hoda

…me tingellojn keto si puna atij raperit qe bente nje party, dhe nuk e la mcartnein te hynte…se nuk e njifte apo ishte jashte mode???..nuk e mora vesh

BeluliXVI

mendoj se ate incidentin me Paul Mccartney, e kishte fajin vet Mccartney sepse nuk kishte se cfare te kerkonte ne nje parti te tille… aq me teper: parti i evgjiterise.

nje shprehje e urte ne Laberi thote: ‘‘mos u qeth me shelege’’, tamam per kete rastin e Mccartney.

Kelt

Vitin qe vjen e fiton luan zhegu. Pranoj baste. Meqe po donin ti jepnin nji cmim dylanit pse si futen nje kategori te re per kengautoret .po i humb rendesia cmimit nobel cdo vit .nuk jane letersi vetem tekstet e kengeve .

Mirejam_Tirana

#megjithmen
Sekret.

Hej, a i kujton ato netë?

Mbetën vetëm sekret

Mbetën vetëm sekret

Mbetën vetëm sekret

Ej, ej, ej, ej, ej, ej, ej

Po vjen djali nga malet

Dhe tek unë sot do falet

Nuk e di a do ndalet

Hajde t’i, hajde t’i falim mëkatet

Për këtë vajzën do vije

Dhe krejt botën ta lije

Unë jam diell nuk jam hije

Ti i je i imi, djalë prej Shqipërie

Mbetën vetëm sekret

Baby shija jote, shijes sime

Peng i ka mbet

Nuk janë më një sekret

Por unë nuk e di, nuk e di

Si kam me u ndi

Nuk e di, si për tjetrën m’ke lon

Edhe sot un po du me ta thon

Edhe një, edhe ty

Unë, ty, tre, ta marrsha

(Ta marrsha, ta marrsha)

(Ta marrsha, ta marrsha)

(Ta marrsha, ta marrsha)

(Ta marrsha, ta marrsha)

Ma ke bo jetën si lojna, avion

Ma ka lon, ma ka lon

Nuk di nji tjetër, se pishmon

Ma ka lon, ma ka lon

Mbetën vetëm sekret

Baby shija jote, shijes sime

Peng i ka mbet

Nuk janë më një sekret

Por unë nuk e di, nuk e di

Si kam me u ndi

Nuk e di, si për tjetrën m’ke lon

Edhe sot un po du me ta thon

Edhe një, edhe ty

Unë, ty, tre, ta marrsha

(Ta marrsha, ta marrsha)

(Ta marrsha, ta marrsha)

Ma kadalë, ma kadalë, ej

Ma kadalë, ma kadalë, ej

festileshi 60

immagine

Albano-id

haha, keto tekste degjon rinia jone sot

InkuizitoriMoth

jano po ato loqlliqe te rinise degjuese te djeshme te perveshura ngambrapa, si gjithnje prezente 2 bolet e Marlonit, dje ishte njera bole, sot eshte bolja tjeter, perplasja tyre krijon trokellimen: haha.

STALKER

Vura re qe na ishte nevrikosur “Tema”.

• Kënga eshte gjiní e vogel, dhe s’ka arsye te kete tekst ‘te madh’.

• E folmja gege ka pak rrokje (me/ta/na), ajo toske më shume (me/të/të/ra) : per te njejten fjale shqipe, nje rrokje me teper, gje qe veshtireson nje kenge ritmike

• Eshte Era Istrefi ajo qe e nxori kete ‘modë’, me këngen Bonbon (bonbonet, si loje fjalesh me “bën bën”, pra bon bon). Dhe kapi nje sukses te papritur (te cilin ajo vete nuk arrin ta riperserise, pra sulsesin).

• Elvana Gjata kopjoi Istrefin dhe e konsolidoi me “Me t’tana”

• goca e Marash Hajatit vecse vazhdon “traditen” tashme te konsoliduar

machitewa

Nostalgji per tituj kengesh si “Kenge kushtuar Edi Rames”, me ndonje tekst te thelle. :slight_smile:

Nuk argetohet shqiptari pa ia mgarku muziken me tekst te hajdegerit e nerudes.

PS. borgji (haku) i jurise ndaj Elvanes sapo u thellua me fituesen e sivjetme

Albano-id

Problemi eshte te mungesa e permbajtjes, kjo eshte kenge qe do vdesi shpejt ashtu sikurse bonbon-i, por gjithashtu eshte lloji i mizikes dominuese ne rrjete sociale, ai i mungeses se vlerave, ose me sakte i vanitetit qe pershfaqet ne to.
Me shume do ti rezistojne kohes kenget e Kastro Zizos se keto kam pershtypjen
Kenga ne fjale u ndikua ne suksesin e saj nga verdikti qe dhane wiwiblogs, perfaqsues te Pop-it ne eurovision, si kenga me e pelqyer ne blogje.

STALKER

As njera, as tjetra në fakt, po nejse…

Mirejam_Tirana

këngë të përjetshme ka plot por kush ka bythë ti dëgjojë

InkuizitoriMoth

i dëgjon kush ka veshët n’bythë